"Гігантське дзеркало в космосі": вчені виявили надзвичайну планету

Дослідники виявили надзвичайну планету за межами нашої Сонячної системи. Трохи більша за Нептун, вона обертається навколо сонцеподібної зірки кожні 19 годин і оповита хмарами з титану і силікатів, які відбивають світло.

Про це пише Reuters з посиланням на журнал Astronomy & Astrophysics.

"Це гігантське дзеркало в космосі", – сказав співавтор дослідження астроном Джеймс Дженкінс з Університету Дієго Порталеса.

Планета відбиває близько 80% світла, що є найвищим показником для об'єкта у Всесвіті. Приміром, Венера, найяскравіший об'єкт у нічному небі Землі, окрім Місяця, відбиває близько 75% вхідного світла. Для Землі цей показник становить близько 30%.

PNA3UH27RVJAXIH7W2IORITU3A

Фото: Рікардо Рамірес Рейес/Університет Чилі/ REUTERS

Планета, названа LTT9779b, та її зірка розташовані в нашій галактиці Чумацький Шлях приблизно за 264 світлових роки від Землі в напрямку сузір'я Скульптора.

Діаметр планети-дзеркала приблизно в 4,7 раза більший, ніж Землі. Вона обертається дуже близько до своєї зірки – навіть ближче, ніж Меркурій до Сонця.

Завдяки палючому випромінюванню своєї зірки температура поверхні планети становить близько 1800 градусів за Цельсієм, тобто вона гарячіша, ніж розплавлена лава.

За словами дослідників, дивно, що при такій близькості зірки, вона має хоч якусь атмосферу. Цікаво, що останню сформували ті елементи, з яких складається більшість гірських порід у земній корі.

"Ми навіть думаємо, що хмари можуть конденсуватися в краплі, і в деяких частинах атмосфери випадає титановий дощ", – сказав Дженкінс.

Дослідники вивчали планету за допомогою орбітального телескопа CHEOPS Європейського космічного агентства.

"Жодна інша планета, подібна до цієї, не була відкрита сьогодні", – сказав астроном і провідний автор дослідження Серджіо Хойєр з Марсельської астрофізичної лабораторії у Франції.

За словами астронома і співавтора дослідження Вів'єн Парментьє, наявність атмосфери на такій близькій орбіті до своєї зірки робить її "планетою, яка не має існувати".

"Супервідбивний хмарний покрив, ймовірно, допоміг запобігти надмірному нагріванню планети і позбавленню її атмосфери, – каже Парментьє. – Це досить унікальний випадок, оскільки всі інші планети з такою температурою, які є достатньо великими, щоб зберегти свою атмосферу, занадто гарячі, щоб утворювати хмари, і тому темні, як вугілля".

космос відкриття планета наука

Знак гривні
Знак гривні