Франція надасть Україні далекобійні ракети Scalp

Президент Франції Еммануель Макрон повідомив на саміті НАТО у Вільнюсі про передачу Україні крилатих ракет великої дальності.

"Ми вирішили поставити Україні нові ракети дальнього радіуса дії", – сказав Макрон. – Я думаю, що для нас сьогодні важливо надіслати сигнал про підтримку України, про єдність НАТО і про рішучість, що Росія не може і не має виграти цю війну".

Крилата ракета Storm Shadow, яку французька армія називає Scalp і яка розробляється спільно Великою Британією і Францією, запускається з повітря. Вона має дальність польоту понад 250 кілометрів.

Polish_20230608_170257475

Крилата ракета Storm Shadow/Scalp. Фото: mil.in.ua

"Завдяки великій дальності польоту ці ракети здатні досягати районів на сході України, контрольованих російськими військами.

Таким чином, Париж піде за Лондоном у своєму рішенні поставити керовані ракети класу «повітря-земля», які дозволять вражати фіксовані цілі на великих відстанях. Франція досі виключала таку можливість через ризик використання ракет на території Росії", – пише французьке видання.

Ракети Scalp будуть доставлені «зберігаючи ясність, послідовність нашої доктрини, тобто дозволяючи Україні захищати свою територію», пояснив Еммануель Макрон, таким чином непрямо виключаючи будь-яке використання для ударів по Росії.

Франція передасть ракети Україні із власних запасів збройних сил. За даними спеціалізованого журналу Defence and International Security, у Франції таких ракет «менше ніж 400».

Рішення Франції надати Україні далекобійні ракети уже встиг прокоментувати речник російського диктатора Дмітрій Пєсков. Він назвав рішення Франції помилковим і традиційно пригрозив, що воно "матиме наслідки для Києва".

storm shadow військова допомога ракети україна-франція

Знак гривні
Знак гривні