Чому важлива поява Зеленського на саміті НАТО і від чого вона залежить

Президент і головний виконавчий директор аналітичного центру Atlantic Council Фредерік Кемп пише, що простим способом оцінити успіх саміту НАТО у Вільнюсі стане відповідь на запитання: чи приєднається президент Володимир Зеленський до традиційного «сімейного фото» тридцяти одного лідера Альянсу? Далі переклад статті експерта.

«Саміт має лише один суттєвий результат», — сказав мені Даг Лют, колишній посол США в НАТО та член ради директорів Атлантичної ради. «Хай якими б були домовленості щодо підтримки України, цього року важливо, щоб Зеленський був на фото, яскраво відобразивши, що НАТО стоїть за його спиною, і нагадав світу, що Росія такої підтримки не має».

Крім того, якщо українського лідера сфотографують серед тридцяти одного голови держав НАТО, це означатиме, що Зеленський, найпевніше, отримав достатньо того, що йому потрібно, щоб здійснити поїздку до Литви. Коли я нещодавно зустрічався з ним у Києві у складі делегації Атлантичної ради, він сказав, що все, окрім гарантій безпеки та чіткої дорожньої карти щодо членства в НАТО для України, буде сприйматися як зрада українців.

Якщо Зеленський не приїде до Вільнюса, лідери Альянсу втратять вирішальну можливість засвідчити українцям і світу свою непохитну відданість перемогти злочинну війну та реваншистські плани російського лідера Владіміра Путіна в Європі — у вирішальний момент 500-денної війни.

342043799_778339163997552_9041385117550080991_n

Генсек НАТО Єнс Столтенберг і президент України Володимир Зеленський. Фото: Генштаб ЗСУ

Зеленський перебував у Туреччині в суботу в рамках європейського туру перед самітом, заручившись підтримкою президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який досі не підтримує членство Швеції в НАТО. Щодо Києва, однак, Ердоган сказав: «Немає сумнівів, що Україна заслуговує на членство в НАТО».

Хоча до відкриття саміту у вівторок ще багато чого може змінитися, центральноєвропейські члени альянсу кажуть, що адміністрація Байдена спричинила непоступливість до сильнішої, прив'язаної до конкретних термінів дорожньої карти для України щодо членства в НАТО.

Один високопосадовець з Центральної Європи, який попросив не називати його ім'я і назву його країни, порівняв тон з Білого дому з тоном Жака Ширака у 2003 році, коли французький президент читав лекцію центральноєвропейцям, які підтримували США в Іраку, про те, що вони "втратили гарну нагоду закрити пельку".

Наразі на столі для України у Вільнюсі є, серед інших заходів, перейменування консультативної групи НАТО, щоб надати їй більшої ваги, гарантії безпеки, подібні до тих, які Сполучені Штати мають з Ізраїлем, і усунення бюрократії щодо плану дій для членства (ПДЧ), хоча радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив у п’ятницю, що Україні «потрібно провести додаткові реформи», натякаючи, що вона все одно зіткнеться з процесом, подібним до ПДЧ.

Зеленський сказав нам у Києві, що таких кроків буде недостатньо, враховуючи, що його країна служить демократіям у всьому світі.

Безперечно, адміністрація Байдена заслуговує високої похвали за те, як досі веде війну проти Росії, починаючи з раннього витоку розвідданих, які передбачали вторгнення, щоб дати попередження Україні та Європі (не кажучи вже про Китай). Без узгодженої військової та фінансової підтримки США Україна, ймовірно, зазнала б поразки.

Водночас, якби Україна отримала потрібну зброю та техніку швидше та в більшій кількості, тисячі українців були б живі, а здобутки на полі бою були б більшими.

Пом’якшуючи потенційний удар невтішних результатів саміту для України, адміністрація Байдена цього тижня розчистила шлях для надання українцям касетних боєприпасів, які вони давно шукали, що спонукало Зеленського похвалити «рішучі кроки» Байдена.

Касетні боєприпаси, що скидаються з повітря або з землі, викидають менші суббоєприпаси, широко використовуються Росією, але заборонені багатьма союзниками, проте не Сполученими Штатами. Оскільки Україні бракує артилерійських снарядів калібру 155 мм, яких у всьому світі мало, касетні боєприпаси є найшвидшим і найпоширенішим способом знищити окопані російські позиції, які блокують український контрнаступ.

«Зелене світло» адміністрації Байдена щодо касетних боєприпасів йшло за певною схемою: Білий дім спочатку блокував постачання певної зброї, від ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS) і танків «Абрамс» до систем протиповітряної оборони «Петріот» та лише через кілька місяців погодився на їх постачання.

Повільний підхід адміністрації Байдена до прагнень України стати членом НАТО відображає цю обережність, породжену бажанням захистити Україну, не провокуючи більшої ескалації Росії, включно з використанням тактичної ядерної зброї.

358051906_620199956959753_374862291018581347_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Усі саміти НАТО мають збалансувати довгострокові потреби Альянсу з нагальними вимогами. Проте офіційні особи з країн НАТО, які не входять до США, і з якими я спілкувався минулого тижня, сказали, що є кілька причин, чому невідкладні потреби України повинні мати більший пріоритет:

● Короткочасне повстання лідера найманців Євгена Пригожина в червні підкреслило як тріщини в російському керівництві, так і низький моральний дух і дисципліну її військових. Таким чином, це ідеальний час, щоб подвоїти підтримку України, визнаючи, що лише відвоювання значних територій може спричинити корисні переговори.

● Попри економічну та військову вартість підтримки України, витрати зростатимуть експоненціально, якщо Путін переможе, а загрози вийдуть за межі України. Один чиновник адміністрації Байдена сказав мені, що геополітичне значення України для Вашингтона набагато більше, ніж Афганістану чи Іраку, але Україна може зупинити Росію набагато меншою ціною та без ризику для американських чи інших союзників.

● Твердження, що членство України в НАТО може відбутися лише після того, як війна закінчиться і Росія покине українську територію, лише дає Москві стимул продовжувати війну. Стриманість через стурбованість російськими ядерними озброєннями винагороджує ядерний шантаж Путіна — і спонукатиме інших неприємних лідерів також придбати ядерну зброю.

● Багато говорять про те, навіщо Україні потрібна НАТО, але недостатньо говорять про те, навіщо Альянсу потрібна Україна, яка нині є однією з найсильніших і найзагартованіших армій світу. Урок НАТО в Центральній і Східній Європі полягає в тому, що воно забезпечує стабільність своїм сусідам і більш мирні та безпечні відносини з Росією. Країни, куди вторглася Росія, — Грузія та Україна — були сірими зонами за межами будь-якого військового альянсу. «Сірі зони — це зелене світло» для Путіна, стверджує колишній посол США в НАТО Курт Волкер.

Читайте також: Чому НАТО потрібна Україна, – Курт Волкер

● Досі Путін помилявся, розраховуючи на невдачу України та втому Заходу, але небезпека зросте у 2024 році, коли Сполучені Штати та більша частина Європи зіткнуться з виборами. Сміливих рішень, яких можна прийняти в 2023 році, буде набагато складніше досягти в наступному році. Найбільшою загрозою для України може стати виборчий рік 2024, і не тільки в США.

«У нас більше немає розкоші вільного часу», — сказав мені один високопоставлений європейський чиновник. «Звісно, ми не можемо дозволити собі розкоші помилитися. Ставки надто великі — вони впливають на покоління та виходять далеко за межі кордонів НАТО».

Переклад: Павло Космачевський

україна-нато зеленський байден саміт

Знак гривні
Знак гривні