Чому Україна потрібна НАТО, – Курт Волкер

"Прийняття України до НАТО – це найкращий спосіб уникнути майбутніх європейських воєн", – пише колишній спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер для Центру аналізу європейської політики (CEPA). ТЕКСТИ публікують переклад статті дипломата.

Не так часто лідери країн НАТО збираються на саміт в умовах великої війни, що триває в Європі. Такі події викликають в уяві образи Черчилля і Рузвельта на лінкорі десь у Північній Атлантиці. Але саме на такому тлі відбувається зустріч лідерів НАТО у Вільнюсі 11–12 липня.

Те, що лідери НАТО скажуть і зроблять у відповідь на тотальну війну Росії проти України, є ключовим питанням – але не з тієї причини, про яку думає більшість людей, тобто, щоб запропонувати Україні більше захисту. Натомість йдеться про забезпечення майбутнього усієї Європи.

357473451_618275943818821_5514506961869354748_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Завданням номер один для НАТО, фактично єдиним справжнім завданням, є гарантування безпеки й оборони своїх нинішніх країн-членів. НАТО блискуче справляється з цим завданням у різні способи: постійне розгортання західних військ у країнах Балтії, проведення великих навчань, посилення стратегічної глибини завдяки членству Фінляндії та (сподіваємось) Швеції, а також збільшення оборонних витрат до мінімум 2% від ВВП.

Це все хороші політики. Але є проблема. Якщо Україна не буде в безпеці, Європа не буде в безпеці.

Нинішня війна Росії вже змусила майже 6 мільйонів українських біженців переселитися до сусідніх європейських країн, спричинила масову інфляцію (частково через перебої з енергопостачанням), скоротила світові постачання продовольства і судноплавство Чорним морем, спричинила подальші економічні потрясіння через політику санкцій і необхідність підтримувати державний бюджет України, а також виснажила європейські оборонні ресурси.

Це вже достатня шкода. Але якщо Путін не зазнає поразки в Україні, буде ще гірше. У своєму прагненні відновити Російську імперію Путін зверне свій погляд на Естонію, Латвію, Литву і навіть Фінляндію – всі країни-члени ЄС і НАТО, які раніше входили до складу Російської імперії і яких НАТО зобов'язане захищати.

Читайте також: Настав час прорвати російську блокаду в Чорному морі. Як це зробити – пояснює Курт Волкер

Окремі країни-члени НАТО докладають надзвичайних зусиль для того, щоб надати Україні підготовку й обладнання, необхідне їй для відбиття російської агресії. Це поступово приносить свої плоди. Війна ще далека від завершення, але очевидно, що Путін зазнає поразки у своєму прагненні знищити Україну та її почуття національної ідентичності.

Україна тепер є постійним атрибутом демократичної Європи. Але що буде в майбутньому? Єдине, що успішно стримує російську агресію в Європі – це НАТО. Там, де країни залишалися поза НАТО, Путін відчував себе вільним для підриву або нападу.

У світогляді Путіна сірі зони – це зелене світло.

Як тільки замовкнуть гармати, в інтересах НАТО буде переконатися, що така війна більше ніколи не повториться. Так, Україна буде сильною – добре озброєною і загартованою в боях. Але Росія також перегрупується, перебудується і підготується до нового нападу. Нова війна знову вплине на кожну країну НАТО. Єдиним надійним способом захистити Європу в майбутньому буде залучення України та інших країн, що залишилися в сірих зонах Європи (таких як Молдова), до Альянсу.

Перед лідерами Альянсу у Вільнюсі постане спокуса ще раз відкласти справу на безвік (згадаймо, що перша обіцянка щодо членства України в НАТО була дана 15 років тому). Вони захочуть уникнути враження, що війна Росії проти України перетворюється на війну НАТО проти Росії.

Попри твердження президента Байдена в інтерв'ю CNN від 9 липня, що Україна не готова до членства в Альянсі, правда протилежна. Україна більш ніж готова; це США (і, можливо, ще один союзник) не готові.

Простого повторення старих формул і туманних запевнень минулого буде недостатньо, щоб дати сигнал Путіну і його наступникам, що НАТО рішуче налаштована гарантувати безпеку Європи перед обличчям будь-якої майбутньої агресії.

Лідери НАТО повинні чітко дати зрозуміти Путіну, що вони серйозно ставляться до безпеки Європи. Вони не лише зроблять все можливе, щоб допомогти Україні захистити себе сьогодні, але й вітатимуть Україну в НАТО, як тільки це буде практично можливо. І що вони роблять це не лише заради України, а й заради себе.

україна-нато волкер саміт глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні