Росія втрачає перевагу у важкому озброєнні на полі бою – Bloomberg

Нові дані щодо військової допомоги Україні вказують на значну зміну балансу важкого озброєння на полях битв після понад 16 місяців війни, пише Bloomberg. ТЕКСТИ публікують перекладену статтю.

Автор: Марк Чемпіон

Переклад: Павло Космачевський

Оновлена база даних Ukraine Support Tracker, яку підтримує німецький Кільський інститут світової економіки, повідомляє в четвер, що партнери Києва поставили 471 новий танк з початку війни, а ще 286 ще не надійшли, при тому, що частота нових обіцянок знизилася.

У поєднанні з підрахунком OSINT-групи Oryx втраченого або захопленого обладнання, яку багато хто вважає обережною в оцінках, ці цифри свідчать про те, що танковий парк України зріс з початку вторгнення минулого року, тоді як танковий парк Росії скоротився вдвічі.

Розрив щодо артилерії та реактивних систем залпового вогню також скоротився, хоча й значно менше.

Снимок экрана 2023-07-06 110300.png

Інфографіка Bloomberg. Баланс озброєнь: війна та допомога Україні зменшили перевагу Росії у важкому озброєнні

Дані про танки, зокрема, узгоджуються з парламентськими свідченнями, які надав начальник штабу оборони Великої Британії Тоні Радакін у вівторок.

«Росія втратила майже половину боєздатності своєї армії, — сказав Радакін комітету законодавчої влади з питань оборони. — Торік вона вистрілила 10 мільйонів артилерійських снарядів, але в кращому разі може виробляти 1 мільйон снарядів на рік. Вона втратила 2500 танків і за найкращих обставин може виробляти 200 танків на рік».

За даними Oryx, які фіксують лише втрати, які вони можуть підтвердити, 2082 російські танки було знищено, пошкоджено, покинуто або захоплено з початку війни у 2022 році. Москва спочатку мала 3417 доступних танків, згідно з Military Balance, щорічним довідником World Armoures, опублікованим Міжнародним інститутом стратегічних досліджень (IISS), лондонським аналітичним центром.

Навколо таких цифр є величезна невизначеність, оскільки обидві сторони розглядають свої втрати як державну таємницю. Також є значні труднощі зі збором даних у відкритих джерелах, особливо коли йдеться про втрати України, які менш добре зафіксовані. Також немає достовірних даних про кількість резервних танків або артилерійських систем, які Росія виготовила або вилучила з глибоких складів з початку війни.

Однак, за словами Йогана Мішеля, фахівця з сухопутної війни з IISS, Україна, здається, завершила перший рік війни приблизно з тією ж кількістю важкого озброєння, що мала на початку, попри великі втрати. На початку цього року Мішель провів власний аналіз доступних даних, внісши поправки на можливі упередження в даних. Відтоді було більше втрат, поставок і захоплень російських танків.

Однак цього не можна сказати про Росію, яка також має резервувати частину своїх сил для оборони інших кордонів найбільшої країни світу. Зміна балансу важких озброєнь є важливою, але далеко не вирішальною для поточного контрнаступу України, вважає Мішель.

Вартість «все ще висока» для України

«Навіть якщо ситуація більш рівна в цифрах, це не так працює, — сказав Мішель. — Проблема в тому, що Україні зараз потрібно повернути територію, тому вона перебуває в наступі проти добре підготовленої оборони, а для цього потрібна сильна перевага».

Це пояснює зосередженість українських сил на знищенні російської артилерії та шляхів забезпечення перед тим, як направити в бій основну частину бригад, підготовлених до контрнаступу. Генштаб України останнім часом майже щодня заявляє про знищення понад 30 російських артилерійських установок. Артилерійські втрати особливо важко перевірити, оскільки гармати зазвичай розташовані далеко за лінією фронту.

Кільський інститут оновив дані за період з 25 лютого по 31 травня, встановивши, що обіцянки щодо допомоги були значно нижчими, ніж взимку, попри деякі великі пакети з Німеччини та США, причому військові зобов’язання за цей період становили 9,77 мільярда доларів.

Водночас зросла частка допомоги відносно фінансових і гуманітарних зобов'язань, повідомили в інституті. У звіті йдеться, що США та країни-члени Європейського Союзу найповільніше виконують зобов’язання щодо зброї: 286 із 757 танків і 177 із 556 155-мм та 152-мм гаубиць ще не надійшли.

Ці затримки можуть зробити навіть деякі з поставлених танків менш ефективними, ніж вони мають бути, оскільки українським силам довелося поспішати з навчанням, яке часто проводилося різними партнерами з Організації Північноатлантичного договору, які мають різну практику.

«Поки українці не матимуть явної переваги, — сказав Мішель, — ціна спроби просунутися вперед буде дуже високою».

втрати ворога знищена техніка рф військова допомога зброя рф

Знак гривні
Знак гривні