Які рішення шукає Україна для протидії російським атакам "шахедами" – Reuters

Українські військові, чиновники та інженери інтенсивно шукають шляхи кращої нейтралізації дешевих російських дронів-камікадзе, які досі руйнують українські міста.

Про це пише Reuters, що був єдиним ЗМІ, запрошеним на захід у Києві, де сотні інженерів і новаторів зустрілися з високопоставленими військовими та чиновниками для пошуків розв'язання проблеми дронів-камікадзе.

Організатори розподілили призові в розмірі 3 мільйонів доларів між трьома командами експертів, які, як вважають, представили найкращі безпілотники або технологію електронної боротьби проти російських «шахедів», безпілотників іранського походження, які зграями летять до своїх цілей і детонують при зіткненні.

У травні Росія атакувала Україну рекордною місячною кількістю понад 300 безпілотників. Це стало викликом для планувальників, які прагнуть захистити енергомережі цієї зими.

Іранські безпілотники літають так низько, що можуть уникати виявлення засобами ППО, а їхні навігаційні системи досить надійні, щоб їх було важко збити за допомогою засобів радіоелектронної боротьби, які порушують радіочастоти.

Захід постачає складні системи протиповітряної оборони для протидії ракетним атакам, але збивати рої дронів, які коштують 50 000 доларів за штуку, ракетами вартістю 1 мільйон доларів не є ідеальним рішенням, кажуть чиновники.

"Це невигідно, тому нам потрібно постійно знижувати вартість засобів, які ми використовуємо для знищення "шахедів", – сказав віцепрем'єр й міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Один з учасників заходу, інженер Олександр, розповів, що його команда презентує "квадрокоптер", який має крила на додаток до пропелера. За його словами, він може літати набагато швидше і довше, ніж інші дрони.

"Це буде дрон, який злітатиме вертикально, щоб перехоплювати або наздоганяти безпілотники, збивати їх або глушити", – сказав він.

Інший учасник, Юрій, інженер і заступник керівника української компанії, розповів, що його команда представила проєкти нових систем радіоелектронної боротьби з безпілотниками, які будуть більш ефективними проти "шахедів".

KCB6WX6NOVL3NNH4UNYIW4PSXM.png

"Шахед" під час російської атаки на Україну 17 жовтня 2022 року. REUTERS/Roman Petushkov/File Photo

Війна безпілотників

"Це дійсно безпрецедентна війна безпілотників", – сказав Федоров, додавши, що після вторгнення Росії в Україні спостерігається бум інновацій у сфері військових технологій.

Торік Україна запустила краудфандинговий проєкт зі створення "Армії дронів", який переріс у державну програму, що охоплює все – від виробництва безпілотників до підготовки операторів.

Читайте також: Скільки російської техніки знищила за тиждень "Армія дронів" (ІНФОГРАФІКА)

"Через кілька місяців після початку повномасштабного вторгнення всі зрозуміли, що найефективніший спосіб вести розвідку і перемагати ворога – це безпілотні літальні апарати", – сказав бригадний генерал Юрій Щиголь.

Щиголь, який курує закупівлі за державною програмою, повідомив, що на сьогодні було закуплено 15 000 безпілотників, причому більша частина з них надійшла через Міністерство оборони, а решта – завдяки іноземній допомозі та волонтерам.

"Наша мета цього року – закупити понад 200 000 ударних і великих розвідувальних безпілотників... Ми будемо купувати стільки дронів, скільки буде доступно для придбання на ринку", – сказав Щиголь.

Понад 80% закуплених безпілотників – українського виробництва і зібрані в Україні, додав міністр Федоров.

Анатолій Храпчинський, який працює у фірмі, що розробляє технології радіоелектронної боротьби, протиставив український підхід до технологічних інновацій російському підходу.

За його словами, тоді як російський підхід є низхідним і в ньому домінують державні організації, в Україні рушійною силою є приватний сектор, до якого залучено багато невеликих компаній.

"Коли ми починали цей проєкт минулого року, було сім компаній, які могли продавати безпілотники державі. Сьогодні їх 40, а до кінця року буде 50", – сказав Федоров.

війна технології шахеди протидія дронам

Знак гривні
Знак гривні