Абсурд і величезні проблеми для армії та бізнесу. Резніков про держаудит і "заборону" прибутку українських виробників

Висновки Держаудитслужби про те, що українські виробники, які співпрацюють з Міноборони, не можуть мати прибуток, абсурдні й вже створили величезні проблеми для української армії та бізнесу.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков у статті для Forbes Ukraine.

Резніков нагадав, що рік тому особисто ініціював проведення державного аудиту Міністерства оборони.

"Аудитори провели велику роботу, зібрали багато корисного матеріалу, але водночас хтось прийшов до «проривної» думки, що українські постачальники Міноборони – і державні, і приватні, які забезпечують армію – не мають права на прибуток. Взагалі.

Саме українські – на іноземних цей «новаторський» підхід чомусь не поширюється", – пише Резніков.

Він наголошує і як міністр оборони, і як юрист, що на боці Міноборони й українського бізнесу не тільки здоровий глузд, але й Цивільний і Господарський кодекси, низка системоутворюючих законів щодо підприємництва, ґрунтовний пакет підзаконних актів тощо.

"А на іншому боці – формальна можливість знайти зачіпку в одній із постанов уряду (№335). І на підставі цього вирішити, що український бізнес має працювати без прибутку, а весь отриманий раніше прибуток має повернути. При цьому створюючи робочі місця, підтримуючи нашу економіку, сплачуючи тут зарплати й податки. І хай там що написано в кодексах і законах, і нехай це знищить тисячі робочих місць, залишить людей без доходів, а бюджет – без надходжень", – пише Резніков.

Міністр наголосив, що Україні потрібно дбати про розвиток вітчизняного ВПК: "Ми повинні максимально закривати потреби війська за рахунок українських виробників і постачальників послуг. Це наш реальний суверенітет. Саме тому зараз ми робимо все, щоб запустити на повну потужність український ВПК.

Резніков пояснив, що на початку повномасштабного вторгнення РФ виник ажіотажний попит на забезпечення війська, який доводилося перекривати імпортом, але зараз Міноборони намагається замовляти в українських постачальників. Наприклад, зараз Україна повністю забезпечує себе дуже якісними шоломами та бронежилетами.

316125377_451152757197182_3681539235665993906.width-1000.jpg

Бронежилети й шоломи українського виробництва

Резніков зауважив, що у картині світу частини активних співгромадян чомусь вкорінилося, що прибуток – це лайливе слово. Що прибуток українських постачальників оборони шкодить бюджету.

"Тоді у мене питання – а як українському бізнесу масштабувати виробництво без прибутку? Ми ж хочемо більше української зброї, гарантовані поставки української форми? Як це забезпечити без масштабування виробництва і без прибутку? І чому право іноземців на прибуток ніхто під сумнів не ставить? Хіба це справедливо? Абсолютно ні!

Я впевнений, що у цій конкретній ситуації з претензіями аудиту ми знайдемо рішення і захистимо інтереси вітчизняного бізнесу. Найшвидший шлях – ліквідувати норму, яка містить зачіпку для формальних претензій. Але це неоптимальний шлях, який не має стати правилом і не має заохочуватися", – зазначив міністр оборони.

Резніков висловив переконання, що на час війни нормою для всіх осіб, які представляють державу, мають владні повноваження, повинна стати філософія творення можливостей, а не творення проблем. "Інакше ціна перемоги буде надзвичайно високою", – резюмував очільник МОУ.

Нагадаємо, в кінці червня стало відомо, що Державна аудиторська служба України (ДАСУ) за результатами перевірки Міноборони знайшла порушень на 2,5 млрд грн. Порушенням вважається прибуток, який отримали приватні й державні компанії, співпрацюючи з МО.

розвиток ВПК прибуток міноборони резніков аудит

Знак гривні
Знак гривні