Слід притягнути Росію до відповідальності за її воєнні злочини – WP

У редакційній статті The Washington Post пише про те, що Путін і група його вищих радників мають постати перед судом за вчинення злочину агресії. ТЕКСТИ публікують переклад статті.

Тисячі достовірних звітів про російські звірства в Україні тепер становлять гору доказів, які зібрали міжнародні організації, європейські органи влади та українська прокуратура. У сукупності вони надають документацію про модель воєнних злочинів — систематичних, постійних і санкціонованих вищим керівництвом — що є однією з визначальних характеристик вторгнення Москви. Немає стабільного миру без відповідальності за ці злодіяння.

Масштаби російських злочинів в Україні вражають.

Вони варіюються від широкомасштабного знищення цивільної інфраструктури — включно з об’єктами енергомережі країни, починаючи з осені минулого року, і, як свідчить дедалі більше доказів, Каховської дамби на півдні України на початку червня — до методичного насильства проти українських некомбатантів (фр. non-combattants – «ті, котрі не воюють» – ред.). Все це заборонено міжнародним правом.

medium.jpg

Облаштована росіянами катівня на Миколаївщині. Telegram / Служба безпеки України

За словами Бет Ван Шаак, посла з особливих доручень Державного департаменту США з питань глобального кримінального правосуддя, загалом слідчі розглядають десятки тисяч звинувачень у скоєнні окремих воєнних злочинів. У новій доповіді ООН йдеться про те, що російські війська без суду і слідства стратили 77 українських цивільних осіб, зокрема п'ятьох жінок, яких, за даними доповіді, свавільно затримали серед сотень інших осіб.Українські сили безпеки також довільно затримували деяких цивільних осіб, йдеться у звіті, але в набагато меншій кількості та не проводили страт.

У переважній більшості випадків, пов’язаних із цивільними особами, які перебували під вартою в Росії, затриманих піддавали тортурам та іншим формам жорстокого поводження, включаючи сексуальне насильство, йдеться у звіті.

Ці жертви не включають тисячі інших українських цивільних осіб, які були вбиті або зазнали насильства російських військ на окупованих Росією територіях. У місті Буча поблизу Києва влада знайшла тіла понад 450 українських цивільних після того, як російські війська відступили понад рік тому; більшість з них застрелили, катували або забили до смерті, кажуть чиновники.

У середині червня спеціальна доповідачка ООН з питань тортур, австралійська юристка і вчена Еліс Джил Едвардс написала, що масштаб повідомлень про тортури та жорстоке поводження з боку російських військових свідчить про явно схвалену [російською] державою систему — "рівень координації, планування й організації, а також прямий дозвіл, свідому політику або офіційну толерантність з боку вищого керівництва".

Згідно зі звітами, які цитує пані Едвардс, українські цивільні ув’язнені та військовополонені зазнавали насильства, їм завдавали ударів електричним струмом, били, імітували страти та погрожували смертю.

В окремій доповіді Незалежної міжнародної слідчої комісії щодо України, створеній восени минулого року на замовлення ООН, були не менш жахливі факти. Окрім страт без судового розгляду та тортур, у ньому детально описуються випадки ймовірного зґвалтування та іншого сексуального насильства, вчиненого російськими солдатами проти українських цивільних у регіонах, в які вони вдерлися та які окупували торік.

Серед жертв були маленькі діти, дорослі та люди похилого віку, і розповіді про їхні страждання викликають жахливе враження.

У березні 2022 року, всього за кілька тижнів після вторгнення московських військ, двоє російських військових увійшли в будинок під Києвом, «кілька разів зґвалтували 22-річну жінку, вчинили акти сексуального насильства щодо її чоловіка та змусили пару вступити в статевий акт у своїй присутності», – йдеться в повідомленні. «Тоді один із солдатів змусив їх 4-річну доньку займатися з ним оральним сексом, що є зґвалтуванням».

На сьогодні лише кілька російських солдатів постали перед правосуддям за свої злочини. Один, 21-річний сержант Вадим Шишимарін був засуджений українським судом до довічного ув’язнення рік тому – після того, як він зізнався, що застрелив беззбройного 62-річного чоловіка на початку вторгнення. Зробив він це, ймовірно, за наказом свого начальника.

Слідчі ФБР та європейських агентств і прокуратур, а також ООН та інших міжнародних організацій опитують українських жертв і свідків. Вони збирають досьє, які можуть бути використані в якийсь момент для притягнення винних до відповідальності, зокрема в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі. Це забезпечить певну міру відповідальності, але цього далеко недостатньо.

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна за звинуваченням у видачі наказів про викрадення сотень українських дітей, яких привезли до Росії, що є воєнним злочином. Це перший раз, коли було видано ордер на арешт голови держави одного з п’яти постійних членів Ради Безпеки ООН.

Насправді Путін і група його вищих радників вчинили злочин ширшого масштабу, розв’язавши війну, — злочин, на основі якого виникли всі подальші звірства. Вони мають постати перед судом за вчинення злочину агресії — саме те звинувачення, яке використовувалося проти нацистських воєнних злочинців на Нюрнберзькому процесі після Другої світової війни.

Справжньої відповідальності не можна досягти, переслідуючи окремих російських солдатів чи офіцерів, залишаючи кремлівську верхівку недоторканою.

Європейські уряди й нещодавно адміністрація Байдена підтримали цей підхід, хоча ще належить вирішити, який трибунал міг би втілити такий план у життя. На ці уряди покладено завдання домовитися про механізм судового розгляду злочинів Путіна та його поплічників, якщо це необхідно, заочно.

Читайте також: Перший крок до трибуналу. У Гаазі відкривається центр розслідування злочину агресії Росії

Щоправда, їх навряд чи найближчим часом притягнуть до суду. Проте перспектива зробити це сьогодні виглядає менш віддаленою, ніж до нещодавнього заколоту найманців ПВК "Вагнера", який на короткий час, здавалося, загрожував утриманню влади Путіна. Інші вожді та диктатори, відповідальні за звірства, також виглядали недоторканними, поки не опинились на лаві підсудних. Настав час притягнути російського лідера до відповідальності за його найбільший злочин — розв’язання незаконної війни, яка спустошила стільки міст і сіл і знищила стільки життів.

Переклад: Павло Космачевський

покарання росії воєнні злочини рф трибунал для РФ рашизм путінізм

Знак гривні
Знак гривні