Том Купер: ЗСУ доводиться викурювати росіян із кожної нори

У свіжому звіті військовий експерт Том Купер аналізує оперативну ситуацію на фронті. Нижче пряма мова аналітика.

Битва за Донбас

Куп'янськ – Сватове – Кремінна... По суті, російський контрнаступ скрізь застопорився: зупинений занадто великими втратами. Звичайно, в деяких випадках ЗСУ «доходить» до знищення окремих танків з використанням БПЛА, але це працює. Засоби не мають значення: важливий результат і ніхто зі своїх не постраждав.

На жаль, у ЗСУ немає систем радіоелектронної боротьби на всіх ділянках фронту, тому росіяни завдали удару в відповідь, задіявши свої дрони-камікадзе по одній з позицій ЗСУ. Росіяни обстрілюють все куди тільки можуть дотягнутись: щодня впродовж останній 3-4 днів повідомляють про враження близько 20 різних позицій ЗСУ і та сіл.

Бахмут… північ… судячи з українських звітів, ЗСУ (обережно/повільно) наступають із трьох напрямків (півночі, заходу та південного заходу) на Соледар і Красну Гору. Так само, як і далі на південь: хоча росіяни й зазнають масованих втрат, це все одно займає багато часу…

Бахмут… північ/північний захід… 93-тя механізована також просувається на північні околиці зруйнованого міста й уже відзвітувала про підбитий російський Т-72. От уже 3-4 дні росіяни – масовано – обстрілюють Іванівське та всі західні райони Бахмута.

Бахмут… південь… 80-та десантна приєдналася до зачистки російських траншей у малих лісах на північ/північний захід від Кліщіївки. Це непросте завдання, бо там доводиться викурювати росіян із кожної нори. До речі, вчора дії названої бригади викликали багато заяв з обох боків: 80-та чи то «потрапила в оточення» (росіяни), чи «оточила противника» (українці)… Насправді 3-та й 80-та бригади захопили російські позиції на північний захід від Кліщіївки, забравши під час цього багато полонених. Але ніхто нікого не оточував. Росіяни, «як завше», відповіли шквальним артилерійським вогнем і підбили українську БМП. Тим часом 28-ма механізована, так само обережно й систематично, виконувала подібне завдання в районі Курдюмівки.

Авдіївка… на схід від міста 110-та бригада ЗСУ продовжувала тлумити ворога вздовж старої лінії розмежування й висунулася на території, окуповані росіянами ще в 2014 році (до речі, цей підрозділ має прекрасну артилерійську підтримку. Бригада перетнула трасу Н20 з обох боків від Крутої Балки. На південь від Авдіївки, про що вже повідомляли, ЗСУ 25 чи 26 червня звільнили (повністю зруйноване) Водяне. Але точних підтверджень цьому ще не бачив.

Мар’їнка… 79-та десантна потужно обмінюється ударами безпілотників із російською стороною, проте змін на землі немає.

347268748_10161161220488746_4996354580175270371_n.jpg

Південне Запоріжжя (та південно-західна Донеччина)

Василівка… 128-ма бригада висунулася на північно-східні околиці Жереб’янки, проте певних проблем їй завдають підрозділи росіян, що окопалися в малому ліску на північ від цього села. Тут потрібна ще одна «систематична» піхотна зачистка.

Оріхів… ситуація така, як і була: тобто 47-ма та 65-та механізовані, за підтримки БПЛА, пробивають додаткові проходи крізь мінні поля в напряму північних околиць Роботиного, в межах яких вони зможуть маневрувати й примусити російські відділки з переносними протитанковими ракетами забратися геть. Здається, росіяни кинули в цьому напрямку всі наявні в них резерви: впродовж лінії фронту протяжністю яких 7-8 км вони сконцентрували останки 291-го та 70-го мотострілецьких полків, 22-гої та 45-тої бригад спецназу, а також відділки «барс-11» і «барс-14».

За кожної нагоди росіяни починають обстріл, у більшості танковими та протитанковими ракетами, інколи з вертольотів Ка-52 (хоча кількість їхніх вильотів суттєво знизилася за цей тиждень), а також – якщо українська електронна боротьба дозволяє – й за допомогою дронів.

Старомайорське-Старомлинівка… Після визволення Рівнополя, ЗСУ, як видається, тиснуть на Приютне зі сходу та з заходу. На східній частині цього сектора «повним ходом» триває українська атака на Урожайне. Тим часом 47-ма артилерійська випалила масу російських гармат у Старомлинівці й також знищила зенітну установку «букМ1» та, цілком можливо, отой " центр управління БПЛА" на південь від Запоріжжя.

…і Олешки, тобто плацдарм українців у районі Антонівського мосту. Про це багато заяв з обох боків (включно з панічними вимогами російських військових надіслати підтримку з повітря), але чітких даних немає. Що ж, почекаємо, поки я зможу повідомити про обстановку тут «щось надійне».

Оригінал – тут, повний переклад на патреон-каналі "Аналітика: переклади і першоджерела".

деокупація контрнаступ зсу перебіг війни фронт

Знак гривні
Знак гривні