Після обміління Дніпра біля берегів Хортиці знайшли стародавній човен (ФОТО)

У заповіднику Хортиця Запорізької області після обміління річки Дніпро через підрив росіянами Каховської ГЕС знайшли стародавній дубовий човен.

"Під час чергового обстеження на раніше затопленій ділянці берега було виявлено довбаний човен, виготовлений з цільного стовбура дуба, довжиною майже 7 метрів", – розповіли працівники Національного заповідника Хортиця.

Вони також додали, що ведуть щоденний моніторинг прибережної смуги для виявлення та порятунку пам'яток історії та археології, які були на затоплених ділянках.

1688115594-4390.jpeg

У заповіднику зазначили, що у минулому біля берегів Хортиці заходили подібні човни, пов'язані з давньоруським поселенням на острові, що снувало з X по XIV століття. Такі плавзасоби використовувалися для риболовлі та інших промислів, місцевих перевезень, а також для обслуговування переправ.

1688115594-5705.jpeg

"Можливо, і нова знахідка з тієї ж епохи. Згідно зі станом збереженості деревини можна припустити, що вік човна може сягати 500 років. Але більш точне датування стане можливе після проведення радіовуглецевого аналізу", – повідомила команда заповідника.

1688115594-5455.jpeg

Човен був розмитий з піску та по частинах переміщений до реставраційного ангара. Зараз він потребує термінової консервації у спеціальному хімічному розчині та в подальшому реставрації, що стати музейним експонатом.

1688115594-3481.jpeg

За словами наукового співробітника національного заповідника Олега Тубольцева, таких човнів на території України є близько 30.

хортиця археологія дніпро човен підрив каховської гес

Знак гривні
Знак гривні