"Це не шоу, кожен метр дається кров'ю". Інтерв'ю Залужного The Washington Post

Для того, щоб контрнаступ ЗСУ просувався швидше, українському війську потрібно більше зброї.

Про це в інтерв'ю The Washington Post розповів головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний.

Залужний висловив розчарування тим, що Україна досі не отримала сучасних винищувачів, хоча від неї очікують швидкого відвоювання території у росіян-окупантів. Винищувачі F-16 американського виробництва, обіцяні лише нещодавно, навряд чи прибудуть до осені – і це в кращому разі.

За словами Залужного, українські війська також мають випускати щонайменше стільки ж артилерійських снарядів, скільки російські окупанти, але ЗСУ обмежені в ресурсах, тоді як їхній ворог іноді має десятикратну перевагу в боєприпасах.

Тому його дратує, сказав Залужний, коли він чує, що довгоочікуваний контрнаступ України на сході і півдні країни почався повільніше, ніж очікувалося – думка, яку публічно висловлювали західні чиновники та військові аналітики. За його словами, ЗСУ щодня просуваються вперед – навіть якщо це лише 500 метрів.

imrs.webp

Генерал Валерій Залужний у своєму кабінеті в Києві. Україна, 28 червня. Фото: Оксана Парафенюк для The Washington Post

"Це не шоу, – сказав Залужний у середу у своєму кабінеті в штабі Генерального штабу України. "Це не шоу, яке дивиться весь світ, на яке роблять ставки чи ще щось. Кожен день, кожен метр дається кров'ю".

"Без повного забезпечення ці плани взагалі нездійсненні, – додав він. "Але вони здійснюються. Так, можливо, не так швидко, як хотілося б учасникам шоу, спостерігачам, але це їхні проблеми".

Протягом останніх 16 місяців 49-річний Залужний стоїть перед грандіозним викликом – керувати українськими військовими проти більших і краще озброєних російських сил, які все ще окупують приблизно п'яту частину території його країни, навіть після успішних контрнаступів минулої осені. Він впорався з цим завданням частково завдяки перетворенню своїх солдатів на сучасні, маневрові сили, навчені тактики НАТО, а також завдяки відмові від надмірно централізованої командної структури радянського зразка.

Питання, які щодня обтяжують його: коли західні партнери України нададуть зброю, якої він потребує, зокрема, більше боєприпасів і винищувачів F-16? І як можна очікувати, що він впорається з роботою без них?

За словами Залужного, він ділиться своїми побоюваннями з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі, яким глибоко захоплюється і вважає другом, кілька разів на тиждень у розмовах, які можуть тривати годинами. "Він абсолютно їх поділяє. І я думаю, що він може допомогти мені позбутися цих турбот", – сказав Залужний, додавши, що в середу він розповів Міллі, скільки ще артилерійських снарядів йому потрібно на місяць.

У цих розмовах Залужний відверто говорить про наслідки: "У нас є домовленість: 24/7, ми на зв'язку. Тому іноді я можу зателефонувати й сказати: "Якщо я не отримаю 100 000 снарядів за тиждень, загине 1000 людей. Станьте на моє місце", – сказав він.

Напередодні давно запланованого контрнаступу Україна вперше отримала західні бойові танки, зокрема німецькі "Леопарди" та бойові машини піхоти. Ці танки та бойові машини дебютували на полі бою, коли почався контрнаступ на початку цього місяця. Кілька з них вже знищено, визнав Залужний, додавши, що "ми отримали "Леопарди" не для того, щоб на них їздили на парадах або фотографувалися політики чи знаменитості. Вони приїхали сюди на війну. А "Леопард" на полі бою – це мішень".

Залужний також вказав на доктрину сил НАТО – яка, за його словами, є паралельною до російської – яка закликає до переваги в повітрі перед початком наземних глибоко проникних операцій.

"А Україна, переходячи до наступальних операцій, має слідувати якій доктрині?" – запитав Залужний. "НАТО? Російської Федерації? Чи це не ваша справа? У вас своя доктрина. У вас є танки, у вас є гармати, у вас є [бойові машини]. Ви можете це зробити".

У своєму командному центрі Залужний має екран, який показує йому все, що перебуває в повітрі в будь-який момент – авіація країн НАТО на західному кордоні України, літаки ЗСУ в небі над Україною і російські літаки на східних кордонах. "Скажімо так, кількість літаків, які чергують біля наших західних кордонів, вдвічі перевищує кількість російських літаків, які руйнують наші позиції. Чому ми не можемо взяти хоча б третину звідти й перекинути сюди?" – запитав Залужний.

Оскільки більш сучасний російський парк Су-35 має набагато кращі радари й дальність польоту ракет, українські старі літаки не можуть з ними конкурувати. В результаті війська на землі легко стають мішенню.

"Ніхто не каже, що завтра ми повинні переозброїтися й отримати 120 літаків, – сказав Залужний. "Навіщо? Мені не потрібно 120 літаків. Я не збираюся загрожувати всьому світу. Достатньо дуже обмеженої кількості. Але вони потрібні. Тому що іншого шляху немає. Тому що ворог використовує авіацію іншого покоління. Це якби ми зараз пішли в наступ з луками та стрілами, і всі б сказали: "Ви здуріли?". Але з цим питанням [літаків]: "Ні, ні".

Якщо хтось думає, що український контрнаступ отримав вдалий поштовх минулими вихідними, коли ватажок "Вагнера" Євген Пригожин повів загін найманців на штурм у напрямку Москви, перш ніж зупинити наступ, Залужний не впевнений у цьому. За словами головнокомандувача ЗСУ, вагнерівці Пригожина вже відійшли від лінії фронту після того, як місяць тому захопили місто Бахмут, тому на полі бою не відбулося жодних помітних змін під час заколоту.

"Ми не відчули, що їхня оборона десь ослабла абощо", – сказав він.

Бійці "Вагнера", які не захочуть залишатися в Росії або підписувати оборонні контракти з міністерством оборони Росії, матимуть можливість приєднатися до Пригожина в Білорусі, заявив Путін. Але тоді як частина найманців може покинути поле бою, де українські командири часто хвалили їхню ефективну – хоча і жорстоку – тактику, Залужному, можливо, доведеться розглянути нову, додаткову загрозу для північного кордону, оскільки частина бойовиків переїжджає туди.

"У мене багато побоювань, і Вагнер серед них", – сказав Залужний. "І вони не єдині. Якщо ми зараз почнемо про це говорити, у мене голова піде обертом. ... Наше завдання – підготуватися до найгірших і найбільш можливих сценаріїв. І ми будемо намагатися мінімізувати можливі наслідки того, що може бути".

Один з найгірших сценаріїв, який Залужний має розглянути, – це загроза того, що Путін може розгорнути ядерну зброю. Минулого тижня Зеленський попередив, що українська розвідка отримала інформацію про те, що російські сили готують "терористичний акт з викидом радіації" на окупованій Запорізькій атомній електростанції.

Чи зупиняє це Залужного від спроб відновити контроль над станцією в рамках контрнаступу України?

"Це мене зовсім не зупиняє, – сказав Залужний. "Ми робимо свою роботу. Всі ці сигнали чомусь надходять ззовні: "Бійтеся ядерного удару". Що ж, ми маємо опустити руки?"

брак зброї контрнаступ зсу протидія рф залужний

Знак гривні
Знак гривні