"Марія малює": у Києві покажуть 100 невідомих творів художниці Примаченко

З 7 липня по 27 серпня 2023 року в Українському домі в Києві триватиме виставка «Марія малює». Глядачі вперше побачать сто картин легендарної художниці, адже ці твори з приватної колекції київського мистецтвознавця Едуарда Димшица раніше ніколи не виставлялися.

"Велику частину експозиції становлять роботи, що стали реакцією художниці на пережите: війну, загибель коханого на фронті, окупацію, бої за Київщину та післявоєнні злидні, Чорнобильську трагедію.

Прилетів звір Горинич до Покотигорошка, 1991.jpg

Прилетів звір Горинич до Покитогорошка, 1991 рік

Поруч зі знайомими нам образами фантастичних істот та квіткових декоративних панно у картинах акцентується тема боротьби добра і зла, в якій добро незмінно перемагає", – розповіли організатори.

Чорнобильський краб кожного українця за серце шкрабає, 1990.jpg

Чорнобильський краб кожного українця за серце шкрабає, 1990

Вони також нагадали, що рік тому в Українському домі відбулася виставка «Врятоване». Тоді відвідувачам показали 14 картин Марії Примаченко, які дивом вціліли після російського ракетного обстрілу Іванківського історико-краєзнавчого музею.

Дарую дорогій армії українську паляницю, 1988.jpg

Дарую дорогій армії українську паляницю, 1988

"Люди стояли в довжелезних чергах, щоб побачити знамениті твори, в буквальному сенсі відвойовані у вогню. Виставка мала великий успіх та показала, наскільки важливо мати зв'язок зі своїм культурним кодом саме зараз", – кажуть організатори. 

Виставку супроводжуватиме публічна освітня програма, розроблена спеціально для проєкту: лекції, обговорення, майстер-класи.

Виставка "Марія малює" відкриється 6 липня о 18:00, вхід на відкриття вільний.

примаченко київ війна мистецтво виставка

Знак гривні
Знак гривні