Євген Пригожин: історія насильства та пропаганди в усьому світі

Протягом останніх шести років DFRLab (лабораторія цифрових досліджень при Атлантичній раді) відстежувала різноманітну діяльність Пригожина на чотирьох континентах, включно з безпековою, як-от Wagner Group, і пропагандистською, як-от "Агентство інтернет-досліджень". ТЕКСТИ наводять переклад дослідження.

Пригожин був одним із найближчих помічників президента Росії, коли Путін зайняв більш наполегливу та дестабілізуючу роль у всьому світі після того, як у 2012 році повернувся на третій (і фактично пожиттєвий) президентський термін Пригожин відігравав центральні ролі як офіційно, так і неофіційно – офіційно в зусиллях Путіна зберегти внутрішній контроль, розширити військову міць і спроектувати операції впливу, включаючи стратегічну дезінформацію по всьому світу.

1obldR9NRZBjasHsdCUJbgQ.jpeg

Керівник "Агентства інтернет-досліджень" Євген Пригожин (ліворуч) допомагає прем'єр-міністру Росії Володимиру Путіну під час вечері в ресторані "Шеваль Блан", 11 листопада 2011 року. (Джерело: REUTERS/Misha Japaridze/Pool/File Photo)

Це охоплює (але цим не обмежується):

Суть полягає в тому, що зусилля Євгена Пригожина завжди були прямим продовженням російської держави, якою вона є. Путін визнав це, коли описав діяльність групи Вагнера під час своєї промови після заколоту 27 червня, заявивши: «Ми повністю фінансували цю групу з федерального бюджету». Пригожин, воєначальник, пропагандист і олігарх, є лідером, унікально вирощеним під час двох десятиріч влади Путіна, і він відігравав незамінну роль, коли вимагався більш агресивний, але не втягуючий в ситуацію російський уряд підхід.

Нижче наведено добірку досліджень DFRLab, зосереджених на Пригожині, Вагнері, Агентстві Інтернет-досліджень та інших пов’язаних з ними організаціях, які почалися шість років тому. Ми дістали з нашого наукового архіву понад тисячу розслідувань і прикладів. Колекція організована у зворотному хронологічному порядку за регіонами, включаючи Європу, Північну Америку, Близький Схід, Африку та Латинську Америку.

Якщо ви намагаєтесь прослідити сам заколот, вам слід почати з нашого спеціального випуску щотижневого звіту про війну в Росії від 26 червня, до повстання сил Пригожина та "Вагнера" проти Москви. Як ви побачите з інформації про діяльність "Вагнера" напередодні заколоту, публічні заяви Пригожина дуже чітко свідчать про його зростаючий розрив із російським військовим керівництвом.

Майбутнє ніколи не є певним для російського олігарха, який втратив милість, але минулі зусилля Пригожина, безумовно, стали сильною підтримкою для авторитарного контролю Путіна вдома та операцій за кордоном.

УКРАЇНА, РОСІЯ ТА РЕШТА ЄВРОПИ

Вагнер намагається закликати геймерів на роботу пілотами дронів (23 червня 2023 р.)

2023-02-14T000000Z_823701491_MT1SIPA0006IL5JJ_RTRMADP_3_SIPA-USA-scaled-1.jpg

Ілюстрація: DFRLab

У Telegram-дописі від 19 червня російського опозиційного інформаційного видання «Верстка» стверджувалося, що Wagner Group заохочує геймерів подати заявку на участь у війні проти України пілотами безпілотних літальних апаратів.

Пригожин погрожує вивести Вагнер з Бахмута (5 травня 2023)

У Telegram-відео, опублікованому 5 травня, Пригожин стоїть перед групою бойовиків "Вагнера" і погрожує вивести ПВК з Бахмута. Він додав, що вони «відсвяткують» День перемоги Росії 9 травня «з блиском російської зброї», а потім передадуть позиції міністерству оборони Росії.

Російська армія продовжує тиснути на оборону України в Бахмуті (17 березн.2023)

Суперництво «Групи Вагнера» та російських військових продовжувало загострюватися, оскільки сили «Вагнера» залишаються основними підрозділами, які воюють у Бахмуті. Однак міське середовище робило бій особливо небезпечним і прогрес йшов повільно.

DFRLab підтверджує збільшення активності російських ВПС, оскільки Кремль прагне досягти панування в повітрі (3 березня 2023 р.)

Російська армія за підтримки військ "Вагнера" оточила Бахмут і перерізала українські лінії постачання до міста, намагаючись змусити війська здатися або відійти.

Повідомляється, що російський хакер, якого розшукує ФБР, отримав премію хакатону Вагнера (13 січня 2023 р.)

У грудні 2022 року Wagner Group організувала хакатон у своїй нещодавно відкритій штаб-квартирі в Санкт-Петербурзі для студентів, розробників, аналітиків та ІТ-фахівців. Метою хакатону було «створення систем позиціонування БПЛА з використанням відеорозпізнавання, пошуку шляхових точок за орієнтирами за відсутності систем супутникової навігації та зовнішнього керування».

Війська Вагнера обмежено просуваються в Бахмуті (4 листопада 2022 р.)

Перші звіти про спроби "Вагнера" взяти Бахмут і Донецьк. В одному зі своїх перших публічних докорів російському правлячому класу Пригожин публічно критикував російських олігархів та еліти за те, що вони живуть у «стані комфорту» та перешкоджають тотальній мобілізації в Росії.

У Херсоні очікуються запеклі бої, оскільки Пригожин хоче розширити операції «Вагнера» (31 жовтня 2022)

Раніше російські "військкори" повідомляли, що Пригожин спонсорував формування добровольчого батальйону, включно з екіпажами ракетних комплексів «Панцир-С1» і С-300, переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК), засобів радіоелектронної боротьби, літаків Су-25 та ін. обладнання.

«Вагнер» відправляє техніку до Херсона, а Іран посилює військову підтримку (21 жовтня 2022)

Раніше повідомлялося про присутність «Вагнера» в поточному конфлікті в Україні, оскільки пов’язаний з ПВК канал Telegram оголосив 14 жовтня, що бійці «Вагнера» передадуть техніку 126-му батальйону берегової оборони на підтримку зусиль російської армії з утримання лінії фронту в Херсоні.

Україна забезпечує захист звільнених територій, у той час, як Пригожин вербує російських в’язнів (16 вересня 2022)

У вересні Пригожин з’явився на відео, у якому він виступав перед засудженими, обіцяючи амністію тим, хто підпишеться воювати в Україні. Ті, хто виживе через пів року, будуть помилувані. Пригожин розповів, що в’язні вже воювали на фронті з групою "Вагнера".

ПВК «Вагнер» намагається оточити Бахмут і перекрити життєво важливі українські шляхи постачання (16 вересня 2022 р.)

Отримавши контроль над Соледаром у середині січня, вагнерівці спробували оточити Бахмут. Наприкінці січня «Вагнер» оприлюднив фото своїх бійців, які стоять перед табличкою «Благодатне», як доказ того, що вони захопили однойменне село.

Вагнерівці захопили село в Донецькій області (9 вересня 2022)

Один із перших публічно підтверджених випадків, коли «Вагнер» підтвердив, що його бойовики брали активну участь у війні в Україні. Вагнерівці допомогли захопити Кодему в Донецькій області. Взяття під контроль Кодеми відкрило можливість для російського наступу, який зрештою привів до Бахмута.

2022-09-05T000000Z_659062469_MT1KYODO000F2G1RV_RTRMADP_3_SCENE-FROM-UKRAINE-1024x745.jpg

Ілюстрація: AtlanticCouncil

Хакери, худі та каски: технології та зміна обличчя російських приватних військових підрядників (25 липня 2022 р.)

Цей короткий випуск має на меті запропонувати початкове дослідження щодо виникнення приватних військових компаній, таких як Wagner Group, як вони працюють, а також зміни ролі технологій у конфлікті та діяльності цих ПВК.

Wagner Group продовжує участь в російських операціях на сході України (08 липня 2022)

У перші шість місяців війни в Україні зростали припущення про присутність Вагнера, оскільки російська армія спочатку намагалася захопити Схід України без додаткової підтримки. Відносно низька репутація групи в Україні на той час суперечила їх типово яскравому позиціонуванню в Африці та на Близькому Сході.

Російські ЗМІ націлилися на Литву за допомогою імітатора Євгена Пригожина (31 березня 2021)

Російські онлайн-ЗМІ розгорнули в Литві дезінформаційну кампанію, стверджуючи, що близького до Кремля олігарха Євгена Пригожина впустили в країну. Насправді людина, яку ці ЗМІ представили як Пригожина, була імітатором, який, згідно з новим звітом литовських спецслужб, двічі відвідував Литву в 2020 році.

Чоловіки, заарештовані в Білорусі, раніше воювали на боці Росії в Україні та інших країнах (31 липня 2020 р.)

У липні 2020 року біля Мінська білоруська влада затримала 33 чоловіків, які ймовірно працювали на ПВК «Вагнер». Зазначається, що близько 200 бойовиків приїхали до Білорусі, щоб «дестабілізувати ситуацію під час виборчої кампанії». Кілька із затриманих були колишніми бійцями "Вагнера", які брали участь у триваючих війнах на сході України, Близькому Сході та в Африці.

Від міліціонера до найманця: портрет бійця Вагнера (7 червня 2019)

18TK0-J4apMs71nX5eY0lug.png

Андрій Карпов, відставний десантник, учасник російсько-чеченської війни, заслужений майор міліції у складі "Вагнера".

Викриття Андрія Карпова, десантника у відставці, ветерана боротьби з повстанцями в Чечні та майора міліції з нагородами, який став солдатом для захисту інтересів Росії за кордоном як член групи Вагнера.

Найвідоміший солдат Вагнера (8 квітня 2019 р.)

Багато найманців, які служать у російських ПВК, є ветеранами. Одним із таких ветеранів є В’ячеслав Корнєєв, також відомий як «Гоблін». Цей профіль дослідив ветерана, який служив у ПВК «Вагнера» в Україні та Сирії, через його великий цифровий слід.

Краснодар приєднався до Товариства мертвих найманців (14 березня 2019 р.)

Наприкінці листопада 2018 року в російській соцмережі «ВКонтакте» з’явилися фотографії пам’ятного знаку найманцям із «Вагнера» у невідомому місці в Росії. У DFRLab підтвердили, що скульптура розташована в Краснодарському краї Росії, неподалік від тренувальних баз Вагнера в Молькіно.

Розкрито роль Вагнера в ключовій українській битві (12 липня 2018)

Відео, зняте взимку 2014-2015 років, показало, як солдати групи "Вагнера" їдуть у бік Дебальцева, щоб взяти участь у бою за ключовий залізничний вузол. Відеозаписи були зняті з флешки, яку українські сили вилучили як «трофей», хоча оригінальний власник відеозапису невідомий.

Тролі в Twitter (24 березня 2018 р.)

Оскільки британський уряд звинуватив Росію в «незаконному застосуванні сили» проти Сполученого Королівства шляхом спроби отруїти колишнього шпигуна Сергія Скрипаля та його доньку Юлію в англійському місті Солсбері, Twitter став полем битви. Деякі інциденти, схоже, пов’язані з організованою діяльністю, включно з, можливо, фейковими обліковими записами, які маскуються під англійських користувачів за відомою схемою «фабрики тролів» Євгена Пригожина в Санкт-Петербурзі.

Російські тролі атакують британських парламентарів (21 грудня 2017 р.)

У грудні 2017 року британський парламент обговорював втручання Росії в демократичні процеси Сполученого Королівства. Напередодні дебатів було висловлено припущення, що російські інтернет-тролі — анонімні агресивні облікові записи — можуть націлюватися на членів парламенту (депутатів), які критикують Росію та її пропаганду. DFRLab вивчила кілька потенційних справ і виявила групу тролів, які не тільки виглядають прокремлівськими, але й мають багато спільних рис в облікових записах, керованих із так званої «фабрики тролів» Євгена Пригожина в Санкт-Петербурзі.

Шотландське голосування, прокремлівські тролі (13 грудня 2017 р.)

Проросійські інтернет-тролі посилили заяви про те, що референдум про незалежність Шотландії в 2014 році був сфальсифікованим, і посилили вимоги щодо повторного голосування. Поведінка цих облікових записів була прокремлівською та відповідала поведінці облікових записів, якими, як відомо, керувала «фабрика тролів» Євгена Пригожина в Санкт-Петербурзі, Росія, під час президентських виборів у Сполучених Штатах у 2016 році. Проте з відкритих джерел неможливо визначити, чи лише деякі або всі облікові записи є незалежними акторами та чи пов’язані вони з російськими інформаційними операціями.

Преторіанці Путіна: тролі написали, тролі пропагують (30 жовтня 2017)

Книжку, яка прославляє операції російських інтернет-тролів, написали впливові прокремлівські тролі.

БЛИЗЬКИЙ СХІД

Facebook видалив дезінформаційну кампанію, пов’язану з російським Агентством інтернет-досліджень (24 вересня 2020 р.)

У вересні 2020 року Facebook ліквідував невелику мережу облікових записів, пов’язану з United World International, маргінальним блогерським виданням, яке поширювало антизахідні геополітичні наративи турецькою та англійською мовами. Схоже, що виданням керують кілька людей, пов’язаних з Російським агентством інтернет-досліджень (IRA), горезвісною пов’язаною з Кремлем фермою тролів Євгена Пригожина, відомою своїм втручанням у президентські вибори в США 2016 року.

Більше найманців загрожують Месопотамії (25 березня 2019 р.)

Wagner Group привертає найбільшу увагу дослідницької спільноти в Інтернеті як у Сирії, так і за її межами. Інші російські приватні військові компанії (ПВК), однак, також працюють у регіоні, і їхня діяльність наразі майже не контролюється.

1nRefiJvdgJZ6FQ7Ytejh4A.jpeg

Ілюстрація: Syria New1/archive

Вшанування російських найманців, які воювали від України до Сирії (9 березня 2018)

Пам'ятник вагнерівцям в Луганську є копією іншого пам'ятника, встановленого в сирійській Пальмірі.

Останній політ валькірій (16 лютого 2018 р.)

Удари Сполучених Штатів по сирійських силах домінували в західних новинах 7 лютого, але в російських соціальних мережах історія була іншою. У наступні дні після події російські соцмережі кипіли чутками про нищівну поразку, під час якої загинули сотні росіян з ПВК "Вагнера".

АФРИКА

Wagner Group бореться з французькими «зомбі» в карикатурній пропаганді (20 січня 2023 р.)

Деякі з перших публічних показів напруженості між російськими військовими та групою "Вагнера", коли командування російськими силами в Україні стверджувало, що вагнерівці не були частиною структури російських збройних сил. У Західній Африці поширювалося анімаційне відео про те, як російські найманці допомагають солдатам з Західної Африки вбивати французьких солдатів-зомбі. Нарешті, у січневому дописі в Telegram, опублікованому на прес-каналі Пригожина, стверджувалося, що «Вагнер» вистежив і вбив українського члена Французького іноземного легіону в Донецьку.

Відео викликає додаткові запитання щодо присутності Вагнера в Судані (19 жовтня 2022 р.)

У липні 2022 року в суданській і російській соціальних мережах Telegram, нібито пов’язаних з "Вагнером", з’явилося два відеоролики, які нібито показують, як оперативники ПВК навчають суданський персонал. Незважаючи на постійні заперечення з боку уряду Судану, є переконливі докази того, що пов’язана з Кремлем ПВК діє в країні та допомагає військовим у придушенні демократичних рухів.

Місцева підтримка Росії зросла у Facebook перед військовим переворотом у Буркіна-Фасо (17 лютого 2022 р.)

Проросійський контент поширювався в західноафриканських соціальних мережах за кілька місяців до військового перевороту в Буркіна-Фасо в січні 2022 року після того, як тодішній президент Рош Каборе відмовився найняти "Вагнер". Онлайн-підтримка Москви та "Вагнера" постійно зростала після перевороту, включаючи сторінки у Facebook, присвячені найманцям.

Проросійські аккаунти Facebook у Малі координували підтримку антидемократичних протестів групи Вагнера (17 лютого 2022 р.)

Мережа проросійських і антифранцузьких сторінок у Facebook популяризувала наративи ПВК "Вагнера" до офіційного прибуття компанії в Малі. Ці сторінки також мобілізували підтримку перенесення демократичних виборів після успішного державного перевороту в травні 2021 року, другого в Малі менш ніж за рік.

У Центральноафриканській Республіці виявлено перший пам’ятник на честь російських найманців в Африці (20 грудня 2021 р.)

Фотографії нової скульптурної композиції на честь військ групи Вагнера в Бангі, Центральноафриканська Республіка, були останніми в серії пам’ятників найманцям, раніше ідентифікованих у Європі та на Близькому Сході. Пам’ятник є одним із засобів, за допомогою яких ПВК застосовувала “м’яку силу” в усіх країнах, у яких вона працювала.

12.20.21FirstRussianMercenaryStatue_01.png

Ілюстрація: DFRLab

Неавтентичні активи Facebook просували російські інтереси в Судані (3 червня 2021 р.)

27 травня 2021 року Facebook видалив мережу активів, які використовували неавтентичні профілі, сторінки та групи для поширення проросійського контенту в Судані. Сторінки та профілі працювали над поширенням позитивних історій про Росію, зосереджуючись особливо на пакетах допомоги, надісланих російським олігархом Євгеном Пригожиним, і пропагуючи переваги створення російської військової бази в Порт-Судані.

Непевні заяви про відхід найманців Вагнера з Лівії (27 квітня 2021 р.)

Хоча лівійські офіційні особи заперечували присутність "Вагнера" в країні, фотодокази свідчать про інше. Сили «Вагнера» повинні були залишити Лівію на початку 2021 року, але те, що вагенрівці були помічені в місті Хоун і будують оборонні траншеї в інших частинах країни, поставило під сумнів їх відхід.

Пригожин зустрівся з лівійськими військовими (24 листопада 2018)

Лівійський фельдмаршал Халіфа Хафтар у 2018 році відвідав Москву для зустрічей з російськими військовими. На одній офіційній зустрічі був присутній Євген Пригожин. Попри те, що Кремль заперечує активну участь у лівійському конфлікті, присутність Пригожина на зустрічі свідчить про причетність найманців "Вагнера" до подій у регіоні.

ПІВНІЧНА АМЕРИКА

#TrollTracker: улюблені джерела російських ферм тролів (20 жовтня 2018)

Згідно з базою даних твітів, опублікованою Twitter, російська операція Twitter-тролів віддавала перевагу ретвітам американських коментаторів Twitter з ультраправих, але ділилися джерелами новин з усіх частин політичного спектру. Англомовна операція тролів, проведена «Агентством інтернет-досліджень Євгена Пригожина» в Санкт-Петербурзі, тривала щонайменше з 2013 по 2018 роки. Вона мала на меті підірвати виборчі шанси кандидата в президенти від Демократичної партії Гілларі Клінтон, розділити американців і підтримати політику Кремля.

#TrollTracker: архіви ферми тролів у Twitter (17 жовтня 2018 р.)

Серія матеріалів DFRLab у чотирьох частинах досліджує архів з десяти мільйонів твітів, опублікованих Агентством інтернет-досліджень Євгена Пригожина та урядом Ірану з 2013 по 2018 рік.

Російські тролі на Reddit (12 квітня 2018)

У квітні 2018 року Reddit оголосив, що виявив і призупинив роботу 944 акаунтів, підозрюваних у веденні Агентства інтернет-досліджень Євгена Пригожина. Поведінка цих облікових записів точно віддзеркалювала роботу ферми тролів у Twitter і Facebook. Вони видавали себе за прихильників американських громад, особливо ультраправих і руху Black Lives Matter.

Росіяни, які викрили російських тролів (8 березня 2018 р.)

Прокурор Роберт Мюллер висунув звинувачення тринадцятьом російським громадянам у проведенні «операцій втручання, націлених на Сполучені Штати» та надав багато деталей про роботу Агентства інтернет-досліджень Євгена Пригожина в Санкт-Петербурзі. Багато з цих подробиць вже були відомі завдяки роботі російських журналістів-розслідувачів.

Як російський троль обдурив Америку (14 листопада 2017)

@TEN_GOP був шедевром дезінформації та маскування: російський обліковий запис, який маскувався під американський понад вісімнадцять місяців, обманюючи як друзів, так і ворогів президента Дональда Трампа в ЗМІ, соціальних мережах і навіть у виборчому штабі Трампа. Згодом прокуратура США прийде до висновку, що обліковим записом керує Агентство інтернет-досліджень Євгена Пригожина.

Від ферми тролів до Трампа (20 жовтня 2017)

Протягом трохи більше ніж вісімнадцяти місяців обліковий запис у Twitter з горезвісної «фабрики тролів» Євгена Пригожина в Санкт-Петербурзі, Росія, який видавав себе за ультраконсервативного американця, неодноразово цитувався основними ЗМІ, спілкувався з вищими посадовцями та міг подавати дезінформацію в кампанію Трампа.

ЛАТИНСЬКА АМЕРИКА

Венесуела: передісторія присутності Росії (21 січня 2022)

2021-12-05T233726Z_679349091_MT1EYEIM241791_RTRMADP_3_SATELLITE-IMAGE-OF-RUSSIA-TROOP-DEPLOYMENTS-NEAR-UKRAIN-scaled-e1642751508939.jpg

Супутниковий знімок, зроблений компанією Maxar, показує розгортання російських військ у Єльні, Росія (близько 150 миль на північ від українського кордону), 5 грудня 2021 року. Фото REUTERS

13 січня заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив російському ЗМІ RTVI, що не буде ні підтверджувати, ні спростовувати нічого щодо можливості розміщення російської військової інфраструктури на Кубі та у Венесуелі. Більшість коментаторів міжнародної тематики тоді відкидали заяву Рябкова. Радник США з національної безпеки Джейк Салліван зазначив, що це питання не піднімалося під час переговорів НАТО. «Якби Росія рухалася в цьому напрямку, ми б рішуче впоралися з цим», — сказав він.

Російські військові у Венесуелі (02.04.2019)

Коли на початку 2019 року у Венесуелі загострилася напруженість між режимом Ніколаса Мадуро та протестувальниками, поширювалися чутки, що російські союзники Мадуро розмістили для його підтримки війська або найманців. Ці чутки виявились правдивими завдяки першому виявленню військових, які висаджуються з двох російських літаків у Каракасі 23 березня 2019 року.

Переклад: Павло Космачевський

деградація росії вагнерівці вплив РФ пригожин

Знак гривні
Знак гривні