Пригожин розраховував на підтримку російських військових, Суровікін заздалегідь знав про "повстання", – NYT

Російський генерал Сергій Суровікін заздалегідь знав про плани Євгена Пригожина повстати проти російського військового керівництва.

Про це пише The New York Times.

Американські чиновники, ознайомлені з даними військової розвідки, розповіли виданню, що намагаються з'ясувати, чи допомагав генерал Суровікін, колишній командувач силами вторгнення РФ в Україні, планувати дії Пригожина минулими вихідними.

Аналітики кажуть, що хоч Суровікіна замінили на посаді головнокомандувача в січні на Герасимова, але він зберіг вплив на управління військовими операціями та залишається популярним у військах.

Американські чиновники також заявили, що є ознаки того, що інші російські генерали також могли підтримати спробу Пригожина змінити керівництво міноборони силою. Вони стверджують, що Пригожин не розпочав би свого заколоту, якби не вірив, що інші можновладці прийдуть йому на допомогу.

NYT зазначає, що якщо Суровікін був причетний до подій минулих вихідних, це стало б останньою ознакою міжусобиці, яка характеризує російське військове керівництво з початку війни Путіна в Україні, і може свідчити про ширший розкол між прихильниками Пригожина і міністром оборони Сергієм Шойгу та начальником Генштабу РФ Валерієм Герасимовим.

У вівторок російська внутрішня розвідка заявила, що знімає з Пригожина і членів його угруповання кримінальні звинувачення у "збройному заколоті". Але якщо Путін знайде докази того, що генерал Суровікін безпосередньо допомагав Пригожину, у нього не буде іншого вибору, окрім як відсторонити його від командування, кажуть чиновники і аналітики.

Деякі колишні чиновники кажуть, що Путін може вирішити залишити генерала Суровікіна, якщо дійде висновку, що той знав про плани Пригожина, але не допоміг йому. Наразі, за словами аналітиків, Путін, схоже, має намір покласти відповідальність за заколот виключно на Пригожина.

Високопоставлені американські чиновники припускають, що союз між Суровікіним і Пригожиним може пояснити, чому Пригожин досі живий, попри те, що він захопив головний російський військовий вузол і віддав наказ про збройний похід на Москву.

І хоча Суровікін записав відеоролик з публічним засудженням дій Пригожина, один колишній чиновник США назвав це повідомлення схожим на "відео із захопленням заручників".

"Сталося занадто багато дивних речей, які, на мою думку, вказують на те, що існувала змова, яку ми ще не з'ясували", – сказав колишній посол США в Росії Майкл Макфол.

Незалежні експерти, офіційні особи США і союзників заявили, що Пригожин, схоже, вірив у те, що значна частина російської армії перейде на його бік, коли його колона рушить на Москву.

проблеми в армії рф розвал росії бунт пригожина суровікін

Знак гривні
Знак гривні