У Черкасах на місці оригінального сторічного будинку зведуть багатоповерхівку (ФОТО)

У Черкасах на місті особняка Вацлава Кринського початку ХХ століття побудують багатоповерхівку, пише «Суспільне». Забудовник заявив, що будівля в аварійному стані та не має історичної цінності.

Будівельна компанія "Надія" розпочала підготовку до зведення багатоповерхівки на місці сторічного особняка Кринського, повідомив директор підприємства Андранік Казарян.

На вулиці Байди Вишневецького, 2, де розташований особняк адвоката Вацлава Кринського, з'явилося оголошення про будівництво багатоповерхового будинку. У липні 2021 року забудовник тут замінював вікна, обвалюючи стіни. А днями на даху зняли шифер.

20c6b6ed8b8e9b39.jpg.webp

Фото: Суспільне Черкаси

Як зазначила речниця обласної прокуратури Богдана Кулик, вчиняти будь-які дії щодо вказаної будівлі забудовник не має права.

"Оскільки у червні 2021 року Черкаська окружна прокуратура звернулася з позовом в інтересах держави до приватного підприємства «Надія» про зобов'язання укласти охоронний договір на об'єкт культурної спадщини. Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду частково задоволено заяву керівника окружної прокуратури та заборонено приватному підприємству вчиняти будь-які дії, спрямовані на пошкодження, руйнування або знищення вказаного об'єкту культури до набрання рішення чинної сили. На цей час триває судовий розгляд у Черкаському окружному адміністративному суді. Розгляд справи призначено на 7 липня", – розповіла Кулик.

Директор будівельної компанії Андранік Казарян прокоментував, що керується рішенням Соснівського райсуду Черкас від 8 червня 2023 року про скасування арешту на будівлю. Він стверджує, що за два роки Міністерство культури не змогло зібрати документи, які доводять, що це пам’ятка історії й що саме тут є історичною пам’яткою.

20230622160934-1562.jpeg.webp

Фото: Суспільне Черкаси

За словами історика, краєзнавця Сергія Ганницького, будинку понад 100 років. Будівля має специфічне цегляне оздоблення, стовпи, що утворюють арку та декоративні деталі на вікнах. Крім того, він розташований на частині заповідних черкаських берегових схилів.

Історик розповів, що це оригінальна споруда міщанської забудови міста кінця ХІХ – початку XX століття. Зведена невідомим архітектором у 1907 році. У забудові відчувається модерн, з характерним вільним плануванням, оригінальністю форм і прийомів оздоблення. Особняк належав черкаському адвокату Вацлаву Кринському. У 2021-му його внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України

черкаси спадщина архітектура забудова

Знак гривні
Знак гривні