Життя як на Марсі. NASA закриє на рік чотирьох добровольців на спеціальній базі нової місії (ФОТО)

NASA розпочала імітаційну місію, яка відтворює роботу дослідників у марсіанських умовах.

"Аналогові астронавти" Келлі Гастон, Росс Броквелл, Натан Джонс і Анка Селаріу дістали завдання прожити 12 місяців на "марсіанській базі", пише Space.com.

1200x0.jpg

Зліва направо: Анка Селаріу, Росс Броквелл, Келлі Гастон, Натан Джонс. Фото: houstonchronicle.com

Базу під назвою Марсова дюна Альфа спеціально побудували в Космічному центрі імені Ліндона Джонсона. Ця споруда, що займає близько 160 квадратних метрів, була створена за допомогою технології 3D-друку.

Місія розпочалася 25 червня. Учасники експерименту постійно перебуватимуть під наглядом вчених і не покидатимуть базу (окрім як для того, щоб час від часу здійснювати прогулянки у прилеглій "пісочниці" площею 111 квадратних метрів) до 7 липня 2024 року.

ratio3x2_1200 (3).jpg

Фото: houstonchronicle.com

Екіпаж був відібраний за принципом "як в астронавтів", з вимогою, щоб вони мали науковий ступінь в одній з галузей STEM (наука, технології, інженерія і математика), а також професійний досвід в обраній галузі, досвід пілотування або військовий вишкіл.

Гастон, вчена-дослідниця, що вивчає людські хвороби, є командиром місії. Броквелл, інженер-будівельник, є бортінженером екіпажу. Джонс – медичний офіцер, який спирається на свій досвід лікаря невідкладної допомоги, а Селаріу, мікробіологиня ВМС США, – наукова співробітниця.

ratio3x2_1200 (2).jpg

Фото: houstonchronicle.com

Повідомлення з Марсової дюни Альфа будуть прийматися за 22 хвилини, стільки ж часу знадобиться для того, щоб дзвінок з Марса дійшов до Землі. Екіпаж харчуватиметься сублімованими, термостабілізованими та стійкими до зберігання продуктами.

ratio3x2_1200 (1).jpg

Фото: houstonchronicle.com

Учасники експерименту отримуватимуть інструкції від Центру управління польотами щодо проведення наукових досліджень і технічного обслуговування середовища проживання. Також їм доведеться долати аварійні ситуації, причому зв’язок з "Землею" буде здійснюватися з тією ж затримкою, яка існує на Марсі.

космос експеримент марс дослідження наса

Знак гривні
Знак гривні