Танк у цирку. Як "вагнерівці" залишали свої позиції у Ростові під овації жителів (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Ростовське видання 161.ru написало про те, як найманці "Вагнера" залишали позиції у Ростові після невдалого бунту їхнього керівника Євгена Пригожина. ТЕКСТИ наводять переклад репортажу.

Трамвайні рейки на Будьоннівському тонуть у калюжах, а сам проспект – у потоках людей. Десь грає пісенька про «оркестрантів» від Вікі Циганової — 20 хвилин тому стало відомо, що Євген Пригожин зупинив марш свого «оркестру» на Москву.

Снимок экрана 2023-06-25 141652.png

Кожен напрямок на перехресті вулиці Максима Горького та Будьоннівського проспекту перекрито або важкою технікою, або «буханками». Повністю екіпіровані та озброєні бійці ПВК стоять біля машин, чекаючи наказу. Чоловіків у камуфляжі оточують городяни — тиснуть руки, фотографуються та розмовляють про майбутнє Росії. У воротах цирку гуде танк.

Снимок экрана 2023-06-25 142006.png

Брюнетка невисокого зросту дарує одному з бійців ланцюжок із підвіскою. Грубим пальцям вагнерівця ніяк не піддається крихітна застібка — надіти прикрасу на руку допомагає чоловік із натовпу.

— Спекотно під артобстрілом, а це — дрібниці, — каже покритий потом військовий, коли дівчина питає його, чи не перегріється він у такому багатошаровому одязі.

Снимок экрана 2023-06-25 141845.png

"Пацани, завантажуємося, їдемо", — кричить один із командирів. У натовпі починається метушня — ті, хто не встиг зробити фото чи висловитися, пробиваються до бійців. Народ аплодує. Ранкова тривога і страх звертаються у свято на кшталт Дня міста — з масою людей, які напідпитку чекали на феєрверк.

Двоє ростовчан починають бійку на рейках в оточенні ще 30 осіб.

- Ти що [божевільний]?! Тут [чорт забирай] таке вирішувалося! А ти тут [дурню] несеш! "Вагнер", дякую! — кричить один із глядачів на того чоловіка, якому дісталося найсильніше.

Люди перетікають з одного боку перехрестя на інший, стихійно скандуючи то назву ПВК, то назву міста, до якого ця ПВК увійшла рано вранці. Хтось узяв із собою на вечірню прогулянку до цирку собак, хтось дітей, хтось затарився пивом та щедро розливав його на асфальт.

Снимок экрана 2023-06-25 142102.png

Натовп затягує пісню "Ростов-місто, Ростов-Дон". Окрім бойової техніки, на проспекті стали з'являтися інші автомобілі, наприклад УАЗ військової поліції. Слідом — машини без розпізнавальних знаків.

— Я тут з десятої ранку, — каже одна з жінок, які проводжають «Вагнер». — Прийшла підтримати хлопців, подивитися, чим це закінчиться. Більшість опитаних при цьому говорили, що просто проходили повз. Хоча деякі з людей були тут ще вдень.

Найбільше уваги ростовчан дісталося танку, розташованому у воротах цирку. Здається, його сфотографували кілька тисяч разів. Нетверезий чоловік похилого віку спробував на нього залізти. Двічі. Першій спробі запобігли городяни, другій — вагнерівці.

Снимок экрана 2023-06-25 142157.png

Фото: 161.ru

Виїзд танка з воріт, судячи з реакції ростовчан, був головною розвагою урочистостей. Натовп протягом пів години, шалено скандуючи та тримаючи телефони напоготові, чекав, коли він зрушить з місця.

Близько 22:30, роздираючи асфальт гусеницями, танк залишив територію цирку. Через десять хвилин, під оплески та ревіння, його завантажили на евакуатор для бронетехніки. В цей час на Будьонівський вже з'їхалися автомобілі ДПС, тому завантаження проходило під світломузику мигалок.

Снимок экрана 2023-06-25 142328.png

До одинадцятої вечора останні машини «Вагнера» поїхали у напрямку Дону. Люди тинялися поруч із цирком доти, доки по Будьонновському не відкрили рух автомобілів.

— Війни не буде, — радісно кричить у трубку телефону жінка, що проходить повз.

пригожин вагнерівці розпад рф ростов бунт

Знак гривні
Знак гривні