Якими є сценарії ймовірного теракту росіян на ЗАЕС та його наслідків

Росіяни замінували охолоджувач на Запорізькій АЕС, і якщо його буде виведено із ладу, то є значна імовірність того, що будуть великі проблеми, заявив керівник ГУР МОУ Кирило Буданов. Про наслідки ймовірного теракту експерти розповіли у відеосюжеті Новин Донбасу. ТЕКСТИ наводять ключові висновки фахівців.

Read in English

"ЗАЕС була додатково замінована. І що найстрашніше – замінований саме охолоджувач", – сказав керівник ГУР. За словами очільника воєнної розвідки, якщо росіяни виведуть охолоджувач із ладу шляхом підриву, то є велика імовірність того, що будуть значні проблеми.

Саме таку стратегію планують росіяни, розуміючи, що їм доведеться покинути територію атомної електростанції. Експерти вважають, що окупанти замінували шандори ставка-охолоджувача.

11 червня в ставку працювали російські водолази під приводом проведення планових робіт. Російські окупанти заявили, що провели на території ЗАЕС роботи "з ущільнення шандорів і очищення головки колодязя технічної води".

У колегії Державної інспекції ядерного регулювання факти підготовки провокації фіксують з травня. Росіяни почали відкривати додаткові ліжка в лікарнях на випадок ядерного ураження людей. Крім того, провели низку навчань зі сценарієм аварії на ЗАЕС.

Снимок экрана 2023-06-23 123224.png

Окупанти встановили додаткові ліжка в лікарнях. Скриншот з відео НД

"Вони готують провокацію на випадок, якщо їм доведеться покинути ЗАЕС, то вони, виходячи звідти, через один два-дні, коли наші війська разом з нашим персоналом будуть там уже перебувати, дистанційно можуть підірвати ці міни, випустити всю воду, тоді станція залишиться без води для охолодження реактора. Найбільш ризикованим є п'ятий блок, що перебуває у стані гарячого зупину", — каже експертка з питань ядерної енергетики Ольга Кошарна.

У режимі гарячого зупину для охолодження потрібно значно більше води, ніж у стані холодного. За словами експертів, те, що окупанти не переводять цей блок у режим холодного зупину, є свідченням їхніх потенційних намірів спричинити катастрофу. Після підриву ставка-охолоджувача до початку аварії буде трохи більше доби. Якщо блок перебував би у стані холодного зупину, цей час становив би близько 8 діб, але у режимі гарячого зупину цей час звужується до 27 годин, каже Кошарна.

Снимок экрана 2023-06-23 123349.png

Окупанти провели низку навчань зі сценарієм аварії на ЗАЕС. Скриншот з відео НД

Росіяни, підірвавши Каховську ГЕС, вже зруйнували доступ до охолоджувачів на ЗАЕС. Якщо рівень води у Дніпрі опуститься нижче місця, на якому розташований водозабір, може статися так, що насоси уже не зможуть закачувати воду у ставок. Попередньо вважалося, що критичним є рівень 12,5 метра, однак, як повідомили спостерігачі МАГАТЕ, хоча вода впала нижче цієї позначки, насоси поки продовжують працювати.

Мінування стратегічних об'єктів — класика тактики росіян. "Це типова радянська тактика, коли ти мінуєш все, що може завдати шкоди противнику. З погляду Росії, Україна — це ворог, тому мінують все, що може затримати український контрнаступ або в ідеалі для них зупинити. Тому дамби, мости — будьте впевнені, що все це буде заміновано і за можливості підірвано", — каже консультант Комітету ВР з національної безпеки та оборони Іван Ступак.

Він додає, що росіяни розраховують, що влаштувавши теракт на ЗАЕС, його наслідки відчує лише Україна, а "до Москви не дійде". "Ось такий у них недолугий розрахунок. Вони не враховують розу вітрів, яка, якщо це не дай бог відбудеться, може повернути всю цю хмару в будь-яку точку земної кулі: чи то в Туреччину, чи в Ростов, а може й зависнути над Москвою", — каже Ступак.

Експерти вважають, що є більше шансів влаштувати катастрофу на ЗАЕС саме пошкодивши її архітектуру, адже підірвати реактор вкрай складно через величезний масив бетону і сталі — значно більший, ніж, приміром, на Чорнобильській АЕС.

"У випадку настання важкої аварії [на ЗАЕС] з розплавленням активної зони, вона за шкалою INES матиме вищий розряд, як Чорнобильська, 7-й номер, але по характеру буде, як на Фукусімі", — каже Ольга Кошарна.

Однак, за її словами, українські атомники разом з американськими та французькими експертами уже підготували низку сценаріїв дій, як не допустити аварії, якщо ЗСУ визволять Енергодар, а росіяни все ж підірвуть ставок-охолоджувач і ЗАЕС залишиться без води.

ядерна безпека воєнні злочини рф заес

Знак гривні
Знак гривні