Як російські "Алігатори" Ка-52 загрожують контрнаступу України – FT

Українські війська на передовій уразливі до атак російських гелікоптерів через дефіцит засобів протиповітряної оборони, пише Financial Times.

«Українські військові, західні аналітики й чиновники вже давно наголошують на ролі авіації включно з російськими гелікоптерами і винищувачами у знищенні української бронетехніки, а також на відсутності засобів протиповітряної оборони на лінії фронту, які могли б їх стримувати», – перекладає статтю видання Zn.ua.

«Я особисто бачив, як під час нашого штурму ворожі винищувачі одразу ж відкрили вогонь по наших військах, що наступали, використовуючи бомби з лазерним наведенням з великої відстані», – розповів український солдат на ім’я Стас, який бере участь в боях на півдні України.

За його словами, це був не поодинокий випадок. Використання Росією гелікоптерів для ударів по бронетехніці – це «дуже потужний підхід», з яким Україна не має паритету. Тому Стас закликав Захід надати Україні американські ударні вертольоти Apache на додаток до винищувачів F-16.

Цього місяця Москва перекинула додаткові 20 гелікоптерів включно з «Алігаторами» на аеродром під Бердянськом, розташований за 100 кілометрів від Оріхова.

«У постійному змаганні між авіаційними заходами й контрзаходами цілком ймовірно, що Росія отримала тимчасову перевагу на півдні України, особливо за допомогою ударних вертольотів, які використовують ракети більшої дальності проти наземних цілей», – йдеться у звіті британської військової розвідки.

Російські винищувачі і гелікоптери зараз використовують прогалини в українській ППО на лінії фронту. Київ має на озброєнні різні зенітно-ракетні комплекси радянських часів, але їх занадто мало, щоб забезпечити повне прикриття. Тому українські військові частково покладаються на ПЗРК, які вимагають, щоб оператор бачив ціль перед тим, як стріляти.

«ПЗРК не дуже ефективні вночі. Нам потрібні системи виявлення і наведення, радарні або оптико-електронні системи», - сказав пілот ВПС України.

Старший науковий співробітник лондонського аналітичного центру Royal United Services Institute Джастін Бронк сказав, що російські вертольоти, оснащені протитанковими керованими ракетами, "завжди були набагато більшою загрозою для українських сил під час контрнаступу, ніж у періоди, коли Україна оборонялася від російських атак».

«Вони можуть зависати, виявляти цілі та випускати протитанкові керовані ракети з відстані за межами радіусу дії ПЗРК або зенітних систем», – сказав Бронк.

Це змушує українські війська постійно балансувати між ризиком розгортання своїх дефіцитних ЗРК поблизу лінії фронту і ризиком залишити свою бронетехніку під вогнем російської зброї. Оскільки російські ракетні удари по багатьох українських містах посилилися з початку травня, ЗСУ були змушені залишити свої зенітно-ракетні комплекси на місці, щоб захистити цивільне населення, замість того, щоб перемістити їх до лінії фронту.

«Найважливішою проблемою для України є те, що нам потрібно виконувати два завдання протиповітряної оборони одночасно - захищати великі міста і промисловість ... і лінію фронту», – сказав науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень у Києві Микола Бєлєсков, вказавши на дефіцит українських систем ППО.

Він також застерігає, що ці системи можуть самі стати цілями для російських безпілотників-камікадзе «Ланцет». Гелікоптер Ка-52 навряд чи можна назвати невразливим. Його запросто знищують ракети класу «земля-повітря», коли він потрапляє в зону досяжності. За даними компанії Oryx, яка документує втрати техніки на війні, Росія втратила щонайменше 35 таких гелікоптерів з лютого минулого року. Речник ВПС України полковник Юрій Ігнат сказав, що за останній тиждень було збито ще 4 гелікоптери (протягом червня українські війська знищили сім російських вертольотів – ТЕКСТИ). Ігнат применшив загрозу від російських бойових вертольотів під час контрнаступу.

«Ка-52 - це абсолютно не той вертоліт, який встановлює домінування в небі», – сказав Ігнат, додавши, що такі російські машини не мають «тієї вогневої потужності, яка була б вирішальною на полі бою».

За словами Ігната, найбільшу авіаційну загрозу українським силам становлять російські винищувачі, які мають більш потужні радари і ракети більшої дальності, ніж старі українські літаки радянського виробництва.

ППО вертольоти контрнаступ зсу авіація рф

Знак гривні
Знак гривні