Підрив Каховської ГЕС: супутникові знімки показують пересихання 4-х мереж зрошувальних каналів

Через руйнування дамби Каховської ГЕС без води залишилися чотири системи зрошувальних каналів, пише BBC.

З моменту руйнування греблі супутникові знімки показують, що рівень води у водосховищі та каналах, які воно живить, продовжує падати.

"Першими оголилися мілководні частини водосховища, відкриваючи частину первісної форми річки Дніпро до будівництва греблі в 1956 році.

На знімках видно, що канали все ще містять воду далі від водосховища. Невідомо, скільки часу знадобиться, щоб вони пересохли.

До війни близько 5 840 кв. км (584 000 га) орних земель по обидва боки Дніпра потенційно могли обслуговуватися каналами, причому більш ніж половина цієї площі залежала від іригаційних систем", — зазначає BBC.

_130154006_ukraine_canals_map-2x-nc-1.png.webp

За словами Інбал Беккер-Решеф, програмної директорки NASA Harvest, багато територій нижче за течією водосховища спочатку були затоплені після руйнування дамби, але довгостроковою проблемою, яка постане перед виробництвом харчових продуктів, буде втрата водопостачання через пересихання великих систем каналів.

"[Канали] насамперед зрошують літні культури, як-от кукурудзи, соєві боби, соняшник. Але вони також зрошують пшеницю, яка є озимою культурою, а потім багато овочів і фруктів, таких як дині", — сказала Беккер-Решеф.

Програмна директорка NASA Harvest зазначила, що канали можуть почати заповнюватися мулом, якщо їх залишити сухими, що знижує їх ефективність, і чим довше вони залишатимуться в такому стані, тим гіршими вони ставатимуть.

_130169303_kakhovka_reservoir_sentinel_layout-2x-nc.png.webp

Мартін Гріффітс, координатор надзвичайної допомоги ООН, раніше заявив BBC, що руйнування дамби матиме "величезний вплив на глобальну продовольчу безпеку", назвавши цю територію "житницею не лише України, а й світу", оскільки Україна є великим експортером соняшнику, кукурудзи, пшениці та ячменю.

Експерти попереджають, що ця територія наражається на більший ризик як посухи, так і повеней, оскільки дамба допомагала регулювати екстремальні максимуми та мінімуми рівня води.

"Зараз цілий водозбір річки нижче за течією не контролюється, — сказав Яап Флікверт, радник з питань управління повенями та прибережними територіями інженерно-консалтингової компанії Royal HaskoningDHV.

Якщо дамба не буде відремонтована або не буде встановлено потужний захист від повеней, деякі території можуть виявитися непридатними для заселення, оскільки будуть розташовані дуже близько до рівня річки, додав Флікверт.

повені посуха каховське водосховище підрив каховської гес супутникові знімки

Знак гривні
Знак гривні