ЗСУ, вочевидь, успішно створюють умови для основного удару контрнаступу – ISW

ЗСУ, ймовірно, успішно створюють умови для основного удару, попри повільніший, ніж очікувалося, темп українського контрнаступу.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

«Українські офіційні особи давно сигналізували, що український контрнаступ буде серією поступових і послідовних наступальних дій, і нещодавно зауважили, що поточні операції не є основним напрямом планування контрнаступу України», – йдеться в повідомленні.

Аналітики інституту цитують заступницю міністра оборони України Ганна Маляр, яка наголосила 20 червня, що не варто оцінювати успіх військових дій "виключно за кілометрами або кількістю звільнених населених пунктів". Заява Маляр перегукується із зауваженням президента України Володимира Зеленського про те, що війна – це не "голлівудський фільм", який дасть негайні та відчутні результати.

Експерти зазначають, що важливим є спостереження про те, що нинішні українські операції можуть мати не лише територіальні цілі. Українські сили можуть проводити кілька наступальних операцій на всьому театрі бойових дій, щоб поступово виснажити російські сили і створювати умови для майбутніх основних зусиль.

355523618_609352571377825_8737790404816624109_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

За словами аналітиків, втрати неминучі з обох боків, але «ретельне оперативне планування» з українського боку, ймовірно, має на меті пом’якшити та збалансувати цю реальність.

У звіті також звернули увагу на те, що засновник ПВК «Вагнер» Пригожин висловив стурбованість тим, що російські сили зазнають великих втрат у живій силі й техніці внаслідок українських атак, які тривають, особливо на півдні України.

"Успіх українських контрнаступів не слід оцінювати виключно за щоденними змінами в контролі над місцевістю, оскільки ширші оперативні наміри українських атак уздовж усієї лінії фронту можуть ґрунтуватися на поступовій деградації, виснаженні і витрачанні російських сил і засобів у рамках підготовки до подальших наступальних дій", – йдеться у звіті.

В ISW зауважили, що 21 червня українські війська вели контрнаступ щонайменше на трьох ділянках фронту. Там також нагадали, що Володимир Зеленський визнав, що український контрнаступ відбувається повільніше, ніж очікувалося, ймовірно, через ефективну російську оборону. Зеленський зазначив, що просування українських військ є непростим, оскільки російські війська замінували 200 000 квадратних кілометрів прифронтової території.

"Локальні українські територіальні здобутки навряд чи негайно зруйнують російські оборонні лінії, а локальні українські спроби швидких проривів з меншою ймовірністю призведуть до деградації цих ліній, ніж ширші скоординовані оперативні зусилля, які можуть бути зосереджені на деградації російських захисників і закріпленні резервів, а не на негайному звільненні території", –вважають в ISW.

стратегія контрнаступ зсу тактика оборона окупантів

Знак гривні
Знак гривні