Латвія завершує передачу Україні свого флоту гелікоптерів радянського зразка

Латвія вже надала Україні лише військової допомоги розміром у понад 1% свого ВВП, включно з передачею усіх наявних переносних зенітно-ракетних комплексів "Стінгер", і готується завершити передачу своїх вертольотів.

Про це заявив прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш на міжнародній конференції з відновлення України в Лондоні, передає Укрінформ.

Він нагадав, що ще наприкінці 2021 року влада країни ухвалила рішення про передачу Україні переносних зенітних ракетних комплексів Stinger.

"Відтоді наш уряд витратив понад 1,3% нашого ВВП на всі види допомоги Україні, з яких понад 1% – лише на військові потреби. Отже, усі наші ракети "Стінгер" зараз в Україні. У нас є флот гелікоптерів, всі ці гелікоптери – останні зараз перефарбовуються, щоб бути придатними до використання і мати гарний вигляд – ми відправляємо в Україну", – сказав Каріньш.

FaNgARSWYAElWtq.jpg

Ми-2МСБ від Латвії для потреб України. Фото: Міноборони Латвії

Як повідомляє Мілітарний, вочевидь, йдеться про передачу гелікоптерів Ми-2 та Ми-17 радянського зразка, які стояли на озброєння Повітряних сил Латвії.

"У серпні 2022 року українські Повітряні Сили отримали від Латвії два вертольоти Ми-17 та ще два Ми-2. У січні 2023 року Латвія також пообіцяла передати Україні два свої останні гелікоптери Ми-17. Латвія отримує також гелікоптери UH-60M Black Hawk, проте про їх передачу поки не йшлося", – пише видання.

гелікоптери латвія військова допомога

Знак гривні
Знак гривні