Які докази свідчать про те, що Росія підірвала Каховську ГЕС – NYT

Каховська ГЕС була спроєктована таким чином, щоб витримати майже будь-яку зовнішню атаку. Докази свідчать, що Росія підірвала її зсередини, пише The New York Times.

Видання зазначає, що глибоко всередині дамби було її вразливе місце. А оскільки дамба була побудована за радянських часів, Москва мала кожну сторінку інженерних креслень і знала, де криється "ахіллесова п'ята" конструкції.

Снимок экрана 2023-06-21 103803.png

Поперечний переріз дамби. Візуалізація: NYT

Дамба була побудована з величезним бетонним блоком в основі. Крізь нього проходить невеликий прохід, до якого можна потрапити з машинного залу дамби. Саме в цьому проході, як свідчать докази, здетонував вибуховий заряд і зруйнував дамбу.

Снимок экрана 2023-06-21 103948.png

Конструкція дамби. Візуалізація: NYT

О 2:35 та 2:54 ночі 6 червня сейсмічні датчики в Україні та Румунії зафіксували ознаки потужних вибухів. Свідки в цьому районі чули сильні вибухи приблизно між 2:15 та 3 годинами ночі. А перед самим проривом дамби американські розвідувальні супутники зафіксували інфрачервоні теплові сигнали, які також вказували на вибух.

Снимок экрана 2023-06-21 104403.png

Візуалізація: NYT

Після того, як перша секція дамби була прорвана, відеозаписи свідчать про те, що сила потоку води проривала все більшу і більшу пробоїну в дамбі.

Снимок экрана 2023-06-21 104826.png

Візуалізація: NYT

Коли цього тижня рівень води знизився, він опустився нижче верхньої межі бетонного фундаменту. Секція, яка була пошкоджена, не була видна над лінією води — це вагомий доказ того, що фундамент зазнав структурних пошкоджень, кажуть інженери.

Численні докази, проаналізовані The New York Times, від оригінальних інженерних планів до інтерв'ю з інженерами, які вивчають руйнування дамб, вказують на те, що дамба була зруйнована вибухом, влаштованим стороною, яка її контролює: Росією.

На думку двох американських інженерів, експерта з вибухівки та українського інженера з великим досвідом роботи на дамбі, який має великий досвід експлуатації греблі, з огляду на супутникові та сейсмічні дані про вибухи в цьому районі, найбільш вірогідною причиною обвалу був вибуховий заряд, закладений у прохід для технічного обслуговування, або прохід, що веде через бетонне серце споруди.

"Якщо ваша мета – зруйнувати саму греблю, знадобиться великий вибух", – сказав Майкл В. Вест, інженер-геотехнік, експерт з безпеки гребель та аналізу аварійних ситуацій. "Прохід – ідеальне місце для розміщення вибухового заряду".

satellite.jpg

Maxar Technologies

Інженери застерігають, що тільки повне обстеження дамби після того, як вода зійде з водосховища, може визначити точну послідовність подій, що призвели до руйнування.

Ігор Стрілець, інженер й ексзаступник начальника управління водних ресурсів Дніпра, сказав, що як будівельний проєкт часів холодної війни, фундамент дамби був спроєктований таким чином, щоб витримати майже будь-який вид зовнішньої атаки. Стрілець сказав, що він також дійшов висновку, що вибух всередині проходу зруйнував частину бетонної конструкції, а інші секції потім були відірвані силою води.

Грегорі Б. Бехер, професор інженерії в Університеті Меріленда і член Національної академії інженерів, також сказав, що масштаб пролому вказує на те, що основний бетонний бар'єр не витримав, що свідчить про те, що заряди були встановлені глибоко в структурі дамби.

"Якщо вони заклали вибухівку в проході, це багато чого пояснює", – сказав професор Бехер. За його словами, потужний вибух там "просто розірвав би всю бетонну конструкцію".

Нік Глумак, професор інженерії та експерт з вибухівки в Університеті Іллінойсу в Урбана-Шампейн, сказав, що на основі схем дамби і останніх знімків зруйнованого фундаменту, "мені важко уявити, як щось інше, окрім внутрішнього вибуху в проході, могло спричинити ці пошкодження".

підрив каховської гес докази злочинів рф росія терорист

Знак гривні
Знак гривні