Конференція у Лондоні з відбудови України: про що говоритимуть понад 50 країн

21 червня у Лондоні розпочинається дводенна конференція з відновлення України. У британську столицю приїхали представники понад 50 країн світу.

Не лише допомогти Україні захиститися і відвоювати захоплені Росією території, а й відбувати країну, сформувати міцну демократію та сильну армію на довгострокову перспективу, щоб завжди мати здатність стримувати агресію у майбутньому.

Такі завдання західних союзників України окреслив під час візиту до Лондона держсекретар США Ентоні Блінкен, повідомляє Голос Америки. За словами Блінкена, США під час конференції оголосять новий пакет допомоги Україні.

На конференції обговорять не лише участь урядів та фінансових інституцій у відновленні України, а і приватного сектора. Приватний бізнес заохочуватимуть інвестувати у відбудову та відновлення України. Йтиметься і про євроатлантичну інтеграцію України, інновації, розбудову нової енергетики України, інформаційні технології на шляху до відбудови.

Український уряд презентує свої напрацювання щодо страхування інвестицій. Також організатори конференції планують провести окремий захід для українського та іноземного бізнесу. Для цього до Лондона, окрім представників уряду, відправилася ще й делегація українських підприємців.

Як повідомляє ЕП, у перший день конференції обговорюватимуть:

У другий день розглядатимуть дещо вужчі питання. Зокрема:

Пріоритет України під час конференції у Лондоні — залучення коштів у проєкти швидкого відновлення. Зокрема, про це напередодні початку конференції оголосив Денис Шмигаль.

"Енергетика, критична і соціальна інфраструктура, особливо відновлення житла. Нам необхідно мобілізувати потрібний для відновлення ресурс. Під час конференції відбудеться засідання Міжвідомчої координаційної платформи донорів України, так званого фінансового "Рамштайну". Розраховуємо на ефективні рішення", — заявив він.

Серед інших пріоритетів прем’єр назвав залучення приватних інвестицій та розвиток регіонів.

Важливий акцент українська сторона буде робити і на залученні фінансування для покриття дефіциту держбюджету. Перші позитивні новини щодо цього з’явилися ще напередодні початку конференції. Так, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала виділити для допомоги України 50 млрд євро на наступні чотири роки.

інвестиції відбудова України міжнародна підтримка україна-британія

Знак гривні
Знак гривні