Україна виконала дві з семи умов кандидата на членство в ЄС – Reuters

Цього тижня у звіті Європейського Союзу буде зазначено, що Україна виконала дві з семи умов для початку переговорів про членство, водночас керівництво блоку відзначає прогрес, досягнутий попри повномасштабну війну РФ.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на два дипломатичні джерела в ЄС.

Два високопосадовці ЄС, які були ознайомлені з ще неоприлюдненим звітом, заявили, що Україна вже виконала два критерії з висунутих ЄС семи. Один з чиновників сказав, що вони стосуються судової реформи та законодавства про ЗМІ, і додав, що основна увага у звіті зосереджена на позитиві.

"Є прогрес. Звіт буде помірно позитивним, – сказав співрозмовник на умовах анонімності. – Йдеться не про те, щоб прикрасити реальність, а про визнання прогресу, наприклад, були відомі антикорупційні справи, які можна було б назвати".

За останні місяці в Україні відбулося кілька гучних справ про корупцію, в тому числі затримання голови Верховного суду за підозрою в отриманні хабаря в розмірі 2,7 мільйона доларів.

Окрім посилення боротьби з хабарництвом, інші критерії включають реформування Конституційного суду та правоохоронних органів України, заходи з боротьби з відмиванням грошей, а також закони, спрямовані на стримування олігархів та захист прав національних меншин.

Третє дипломатичне джерело в ЄС додало, що в Брюсселі "станом на зараз ніколи б не використали негативний тон щодо України".

"У судовій реформі спостерігається певний прогрес, хоча є ще ключові реформи, які необхідно здійснити. Не все є задовільним", – додав співрозмовник Reuters.

Урядовець зазначив, що Україна призначила нових керівників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро відповідно до вимог, хоча її антиолігархічний закон 2022 року був визнаний недостатнім, серед іншого.

Звіт – проміжний документ перед більш офіційною оцінкою в жовтні – буде представлений 27 національним послам ЄС у центрі блоку в Брюсселі в середу, 21 червня, а потім на зустрічі міністрів закордонних справ у Стокгольмі в четвер.

реформи україна-єс євроінтеграція

Знак гривні
Знак гривні