ЗСУ можуть взяти паузу в контрнаступі – ISW

ЗСУ можуть тимчасово призупинити контрнаступ, щоб переглянути свою тактику для майбутніх операцій.

Про це у свіжому звіті пише Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що начальник Розвідувального центру Сил оборони Естонії полковник Марго Гросберг заявив, що, за його оцінкою, ми не побачимо наступу у найближчі сім днів.

Своєю чергою Wall Street Journal повідомляло, що українські підрозділи здебільшого призупинили свої наступи в останні дні, оскільки українське командування переглядає тактику подальших бойових дій.

"Ці повідомлення узгоджуються з нещодавніми спостереженнями ISW щодо масштабу і способу локальних українських контрнаступів на півдні і сході України. Інститут раніше зазначав, що Україна ще не залучила більшість наявних сил до контрнаступальних операцій і ще не розгорнула свої основні зусилля. Оперативні паузи є загальною рисою великих наступальних операцій, і ця пауза не означає завершення українського контрнаступу", – йдеться у звіті.

Аналітики також зазначають з посиланням на інтерв'ю WSJ з російськими військовополоненими, що у передових російських підрозділів є значні проблеми з моральним духом і командуванням. Також полонені стверджують, що Росія продовжує використовувати "загороджувальні загони" для розстрілу солдатів, що відступають. Військовополонені повідомили, що серед російських військ на лінії фронту широко поширений страх перед українським контрнаступом.

355355749_608298244816591_7687016206188567539_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Тим часом українські війська продовжили контрнаступальні дії щонайменше на чотирьох ділянках фронту 18 червня і досягли обмежених територіальних успіхів, пишуть експерти ISW.

"Геолокаційні дані свідчать про те, що ЗСУ досягли обмеженого просування в межах 30 км на південь від Кремінної. Голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш повідомив, що за останні два тижні українські сили просунулися більш ніж на кілометр на північ від Авдіївки на лінії фронту в Донецькій області.

Російські джерела стверджують, що українські сили проводять контрнаступальні операції на південь, південний захід і південний схід від Великої Новосілки на адміністративному кордоні між західною частиною Донецької та східною частиною Запорізької областей і досягли певного локального просування вперед.

Українські сили продовжили контрнаступальні операції на заході Запорізької області, а геолокаційні дані свідчать про те, що українські сили увійшли в західну частину П'ятихаток (41 км на південний схід від Запоріжжя), на південний захід від Оріхова", – йдеться у звіті.

стратегія контрнаступ зсу тактика

Знак гривні
Знак гривні