“Спадкоємець престолу”, газовий олігарх, батько глави адміністрації Путіна: ТЕКСТИ дізналися, хто очолює бізнес-зв’язки Росії з країнами Європи

Попри санкції проти Росії внаслідок її вторгнення в Україну, низка двосторонніх торгових рад, промислових палат і асоціацій все ще продовжує працювати задля підтримки інтересів європейських компаній в Росії, а російських – в Європі. В рамках дослідженняАтлас лобізму. 250+ людей і компаній, пов’язаних із бізнес-інтересами Росії в Європі” ТЕКСТИ з’ясували, хто очолює такі організації в різних країнах.

Приміром, головою ділової ради Росія – Іспанія довгий час значиться власник газовидобувної компанії “Новатек” Леонід Міхельсон (Forbes Росія №4), Російсько-Австрійську раду з боку Росії очолює перший віцепрезидент держкорпорації “Ростех” Володимир Артяков, Ділову раду з Сербією – президент “Россетей” Павло Лівінський, а Ділову раду співробітництва зі Словенією – батько глави адміністрації Путіна Антона Вайно, підсанкційний в Україні Едуард Вайно, член ради директорів “Автоваза”.

wr-960 (1).webp

Батько глави Адміністрації Путіна Едуард Вайно (по центру) просуває інтереси російського бізнесу в Словенії. Фото: kp.ru

Серед тих, хто лишився працювати в “сплячому” режимі – Російсько-британська торгова палата. У серпні 2022 року видання The Times виявило, що члени цієї ділової ради продовжують фінансувати торгову організацію, попри вторгнення в Україну, “оскільки вона прагне відновити роботу, як тільки почнеться "налагодження мостів" між урядами”. У березні 2023 року завдяки публікації в Daily Mail стало відомо, що виконавчим директором палати є чоловік чинної пані-посла Сполученого Королівства в Росії Дебори Броннерт – Альф Торрентс, який раніше виступав за пом’якшення санкцій. В МЗС Великобританії газеті повідомили, що не вважають таку посаду конфліктом інтересів.

Ще одна активна палата має безпосередню близькість до “центру ухвалення рішень” в Євросоюзі, адже опікується відносинами бізнесу в трикутнику Росія – Бельгія – Люксембург (Бельгійсько-люксембурзька торгова палата в Росії). Почесним головою палати є формальний спадкоємець імператорського престолу Росії, “великий князь”, а насправді звичайний юрист, лобіст і бізнес-консультант з Мадрида Георгій Романов. Він працював радником єврокомісара з енергетики, а також певний час очолював бізнес “Норнікеля” в Європі. У Романова також є фірма “Romanoff&Partners”, зареєстрована в Брюсселі. Серед її послуг – “представництво у зв'язках з ЄС (створення вашого авторитету у ділових колах та очах громадськості)”.

Підтримують діяльність Франко-російська, Італо-російська, Російсько-німецька торгові палати, заходи проводить Швейцарсько-російська палата. Переважно вони консультують членів з питань санкцій і нововведень у законодавстві ЄС та Росії, а також супроводжують вихід компаній з ринків і підтримують тих, хто вирішив продовжувати працювати на території агресора попри війну.

У країнах, де обсяги торгівлі з Росією суттєво менші, в торгових палатах різні сценарії. Хтось – як голова Румунсько-російської палати Тудор Афанасов – продовжує і після вторгнення в Україну шукати можливості для співпраці з Росією, публічно підтримувати наративи її пропаганди. Десь часто лишається активною лише російська секція (компанії, все ще зацікавлені в виходах на європейських постачальників).

Натомість місцевий бізнес такі об’єднання покидає. Приклад – Чесько-російська змішана торгова палата, яка була колись створена, серед іншого, для просування в Чехії інтересів Росатому із добудови місцевих АЕС. Тепер, пишуть чеські ЗМІ, у лобістів немає роботи, адже чеський бізнес в останні роки поступово виходив з цієї організації.

лобізм романов ділові ради вайно

Знак гривні
Знак гривні