Kaspersky, "дочки" Дерипаски, Потаніна та інші російські компанії й надалі лишаються лобістами в реєстрі прозорості ЄС – дослідження ТЕКСТІВ

У Європейському реєстрі прозорості, де компанії та окремі лобісти зобов’язані реєструватися для отримання офіційного доступу до Європарламенту і Єврокомісії, учасниками досі залишаються компанії, що належать російським олігархам. Крім того, в низці асоціацій, які є учасниками реєстру, є російські члени, частина з яких прямо працює на війну проти України. Про це йдеться в дослідженні ТЕКСТів “Атлас лобізму. 250+ людей і компаній, пов’язаних із бізнес-інтересами Росії в Європі”.

З червня 2022 року ЄС ухвалив рішення про заборону всім (!) російським лобістам (незалежно від наявності санкцій) напряму просувати свої інтереси в Європарламенті і Єврокомісії, навіть просто будучи зареєстрованими в Реєстрі прозорості. Найбільш одіозні російські компанії (“Газпром”, “Лукойл”, “Російська залізниця”, “Росатом”, “РУСАЛ” тощо), які роками мали своїх людей із правом доступу в головні європейські будівлі, станом на початок 2023 року з реєстру дійсно зникли.

07-e1618394268188.jpg

Завод Норильського Нікеля у Фінляндії. Фото: прес-служба компанії

ТЕКСТИ припустили, що їхні сліди повинні були десь залишитися. І знайшли до півсотні записів у Реєстрі прозорості, що можуть свідчити про “відкриту кватирку”, яка все ще залишається у росіян для доступу до єврочиновників. В усіх випадках ідеться лише про наявність зареєстрованих лобістських “ліцензій”, без офіційно зареєстрованих зустрічей.

Зокрема, згідно з дослідженням, статус лобіста має Norilsk Nickel Harjavalta Oy, фінська “дочка” корпорації “Норильськнікель” (найбільшого у світі виробника паладію та високосортного нікелю, а також великого виробника платини та міді) олігарха Володимира Потаніна (№2 у російському Forbes за 2022 рік). Через велике значення нікелю для виробництва батарей та напівпровідників, цей бізнес Потаніна не потрапив під прямі санкції ЄС. Також як лобіст зареєстрована швейцарська EuroChem Group AG, один з найбільших виробників мінеральних добрив. Швейцарці зняли санкції з компанії після того, як Андрій Мельниченко (№9 Forbes Росія) формально передав управління цим бізнесом дружині Олександрі.

Лобіювати інтереси в Євросоюзі може вільно Aughinish Alumina Ltd – дочірня компанія корпорації РУСАЛ Олега Дерипаски (№50 Forbes Росія), зареєстрована в Ірландії. Місцева влада попри опір екологів та фермерів нещодавно дала дозвіл для підприємства розширити територію для відвантаження шламів, що дозволить продовжити роботу до 2039 року. Лобістом в реєстрі є і компанія Thessaloniki Port Authority SA - це фірма, що керує грецьким торговим портом у Салоніках, вона належить колишньому депутату Держдуми Росії Івану Саввіді (№65 Forbes Росія). ЗМІ повідомляли, що фонд Саввіді спонсорує “ДНР”, а його компанії заробляють в окупованому Криму, в Росії володіє аграрним бізнесом.

Активну участь в європейських проектах, включно з фінансуванням від Євросоюзу, бере російська антивірусна IT-компанія Kaspersky, в реєстрі акредитацію лобіста має зареєстрована в Сполученому Королівстві Kaspersky Labs Limited Євгена Касперського (№87 Forbes Росія). Європейці не вважають російський антивірусний бізнес токсичним: фірма Касперського бере участь в численних проектах з кібербезпеки в Європі й отримує від ЄС фінансування. У 2017 році Великобританія підозрювала Лабораторію Касперського у роботі на уряд Росії з метою шпигунства за чиновниками й спецслужбами Сполученого Королівства. ЗМІ також писали, що зв’язки Касперського в ФСБ можуть бути загрозою для бізнесу в США і Західній Європі. Згідно з даними Реєстру прозорості, у 2022 компанія отримала від ЄС понад 360 тис. євро, у 2023 гранти євроспільноту становитимуть 1,3 млн євро.

756252085421102.jpg

Касперський під санкціями США, Польщі, України, проте продовжує отримувати фінансування в ЄС. Фото: РБК

Картку лобіста має і міжнародна турфірма з головним офісом у Німеччині TUI AG (№5 Forbes Росія Олексій Мордашов). У січні 2023 року компанія заявила, що буде щаслива отримати когось іншого в якості акціонера замість токсичної сім’ї російського багатія. Варто нагадати, що інша компанія Мордашова “Силові машини” сприяла постачанню газотурбінних установок зі спільного з Siemens заводу в окупований Крим. Тож через це бізнес Мордашова потрапив під санкції США ще в 2018-му.

Статус лобіста має і міжнародна телекомунікаційна компанія VEON Ltd, зареєстрована в Нідерландах. 47% акцій холдингу володіє інвесткомпанія LetterOne підсанкційних співвласників українського “Альфа-Банку” Михайла Фрідмана (№6 Forbes Росія) і Петра Авена (№29 Forbes Росія).

До “міноритарних” фігурантів реєстру також можна віднести компанії Pirelli & C. SpA, частиною акцій якої, згідно з розслідуваннями в медіа, володіє “Роснєфть”, хоча компанія це активно заперечувала. Pirelli входить до низки профільних асоціацій, і крім самостійного лобіювання, може просувати інтереси акціонерів через них.

Лобістами в ЄС зареєстровані й два технологічних стартапи, де міноритарними частками володіють російські мільярдери. Зокрема, це зареєстрований в Швейцарії виробник сонячних панелей Meyer Burger Technology AG та британська компанія з виробництва медичної техніки CMR Surgical. У Meyer Burger часткою у 10% (найбільший акціонер) володіє Петро Кондрашев (№58 Forbes Росія), у CMR Surgical – 32% (найбільший акціонер, директор) Єгор Кульков (№43 Forbes Росія).

Членами зареєстрованих в Реєстрі Асоціації виробників моторного пального FuelsEurope і Concawe (займається дослідженням впливу на навколишнє середовище) Lukoil підсанкційного Вагіфа Алекперова (№10 Forbes Росія). Також Лукойл володіє в Італії нафтохімічним заводом Isab в Італії, який входить до зареєстрованої лобістом Associazione fra le società italiane per azioni. Виноробним заводом Gancia, членом лобістського об’єднання Unione Italiana Vini, володіє власник “Русского стандарта” Рустам Таріко (№168 Forbes Росія).

Також лобіювати інтереси своїх членів при структурах ЄС має право Європейська асоціація виробників насосів, до складу якої входить Російська асоціація виробників насосів. За звичайною “виробничою” вивіскою ховаються, зокрема, і підприємства, які працюють з оборонним сектором Росії. Приміром, своїм “великим обсягом насосів у рамках державного оборонного замовлення Міноборони РФ” хвалиться Катайський насосний завод. Також на оборнзамовлення працює і московське АТ “Лопастні гідравлічні машини”, яке випускає насоси для атомних підводних човнів та інших військових потреб.

В якості лобіста в реєстрі записано і Брюсельський енергетичний клуб (Brussels Energy Club). Цей дискусійний майданчик відомий організацією різноманітних подій за участю вигідних для Росії експертів. Хоча у його подіях часто брали участь і українські топ-посадовці. СЕО клубу є сербка Надєжда Кокотович, яка раніше працювала в сербській філії Газпрому – компанії NIS, а також була заступником гендиректора “Газпромнєфті”. У переліку партнерів клубу почесні місця займають NIS, Газпром та компанія-оператор “Північного потоку” Nord Stream 2.

У Європейській Комісії на запит ТЕКСТів повідомили, що з початку вторгнення представники комісії не зустрічаються з російськими лобістами. “Співробітникам Комісії було надіслано офіційні вказівки (7 липня) не зустрічатися з будь-якими такими організаціями чи особами, включно з тими, хто внесений до Реєстру прозорості”, - йдеться у відповіді спікера ЄК на наш запит. Там також відзначили, що ця вказівка розповсюджується і на російських членів професійних асоціацій, створених в ЄС. При цьому Комісія може в індивідуальному порядку додатково розглядати окремі випадки зв’язків реєстранта з російським урядом або стратегічними інтересами Росії.

дерипаска лісін Pirelli лобісти Касперський

Знак гривні
Знак гривні