Китай потерпає від ектремальних злив і рекордної для Азії спеки (ФОТО)

Останніми днями Китай потерпає від різноманітних погодних катаклізмів. Частини південного і східного Китаю пережили тривалі періоди злив, пише The Guardian.

Місто Юлінь у регіоні Гуансі пережило 35 годин безперервного дощу 8-9 червня, тоді як сусідній Бейхай був затоплений після 614,7 мм опадів за 24 години за той самий період. Це приблизно третина середньорічної норми опадів у місті та червневий рекорд для регіону Гуансі. Це різко контрастує з травнем, коли в Гуансі випала найнижча кількість опадів за останні 60 років.

4000.webp

Фото: Reuters

Тим часом частини східного Китаю постраждали від сильних гроз на вихідних. Штормовий вітер і град завдали шкоди багатьом районам.

Водночас у багатьох частинах Китаю спостерігається висока температура. Останніми днями на більшій частині півночі Китаю температура повітря перевищувала 30 градусів за Цельсієм, а в деяких районах провінції Сіньцзян на вихідних вона піднялася вище 40 градусів.

Ці високі температури є частиною триваючої азійської спеки, яка продовжує бити рекорди по всьому континенту. У червні в Сибіру було зафіксовано кілька історичних максимумів, а також місячні рекорди в Гонконзі та В'єтнамі, тоді як Японія оголосила період з березня по травень найтеплішим за всю історію спостережень.

Спекотно у всьому світі

Як повідомляє служба моніторингу клімату Європейського Союзу, середні глобальні температури на початку червня були найтеплішими за всю історію спостережень за цей період, побивши попередні рекорди зі "значним відривом".

"Світ щойно пережив найтепліший початок червня за всю історію спостережень", – заявила в четвер Саманта Берджесс, заступниця директора Служби зміни клімату "Коперник" (C3S).

Відтоді температура знизилася, але експерти кажуть, що короткий сплеск на початку червня ознаменував новий глобальний рекорд спеки для цього місяця і вказує на те, що попереду ще більше екстремальних явищ, пише Aljazeera.

глобальне потепління зміни клімату стихійне лихо Китай

Знак гривні
Знак гривні