Як просувається контрнаступ України – Reuters

Після тижня важких боїв справжні випробування контрнаступу ЗСУ ще попереду, оскільки українські війська розташовані на деякій відстані від головної лінії оборони ЗС РФ, а основна частина сил, підготовлених для наступу, все ще перебуває в стані готовності.

Про це пише Reuters.

"З обох сторін багато що зводиться до виснаження, – сказав старший науковий співробітник Інституту зовнішньополітичних досліджень Роб Лі. – Ризик для українців полягає в тому, що перш ніж вони доберуться до цієї (російської) лінії оборони, вони зазнають занадто великих втрат, і буде занадто важко її прорвати й використати".

Росія підготувала безліч оборонних позицій, які здебільшого зосереджені на стратегічно важливому півдні, де ЗСУ можуть перерізати російський сухопутний міст до Криму і розколоти сили Кремля.

Україна, яка має основну частину своїх контрнаступальних сил на флангах, може спостерігати за тим, де Росія розгортає війська, щоб зміцнити свої лінії і завдати удару в більш слабо захищених районах, зокрема на сході, кажуть військові аналітики.

"Українські сили мають вибір, – сказав Бен Баррі, старший науковий співробітник з питань наземної війни Міжнародного інституту стратегічних досліджень. – Вони не можуть досягти стратегічної несподіванки, але чимдуж намагатимуться досягти оперативної й тактичної несподіванки. Це передбачає приховування, камуфляж, обман, дезінформацію, які вони досить успішно використовували минулої осені".

За словами Лі, стратегія Росії на півдні, ймовірно, має на меті максимізувати українські втрати до того, як українські війська зможуть досягти головної російської лінії оборони за 10-15 км від неї.

352180968_606194511693631_4882776231295947378_n.jpg

Panzerhaubitze 2000 йде в бій. Фото: Arsenii Gerasymenko

ПИТАННЯ ІМПУЛЬСУ

Україна готувалася до контрнаступу щонайменше пів року. За даними аналітиків, для проведення операції було створено 12 бронетанкових бригад, дев'ять з яких були підготовлені й оснащені Заходом. Бригада зазвичай налічує щонайменше 3500-4000 військовослужбовців. Україна заявила, що сформувала вісім штурмових бригад з 40 000 людей у межах сформованої Міністерством внутрішніх справ "Гвардії наступу".

Конрад Музика, військовий аналітик з Польщі, який уважно стежить за ходом війни, каже, що лише три з 12 бригад досі були помічені в боях на південному сході.

Основні бойові дії припали на місто Оріхів у Запорізькій області та Велику Новосілку в Донецькій області. Це може свідчити про те, що українські генерали поклали око на Токмак, окуповане місто в Запорізькій області, розташоване приблизно за 25 км від лінії фронту. Ще за 50 км міститься Мелітополь. Обидва населені пункти добре укріплені.

Поблизу Великої Новосілки Україна звільнила чотири села, а також два інших села неподалік, повідомила в понеділок заступниця міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, війська просунулися на 6,5 км і захопили 90 кв. км території вздовж 100-кілометрової ділянки південної лінії фронту. У середу вона повідомила про подальше просування на 300-350 метрів на різних ділянках за останні 24 години.

Маляр також повідомила про просування на флангах Бахмута, але військові аналітики вважають малоймовірним, що це місто стане центром основного українського наступу.

"Спочатку все було досить добре, – сказав Музика. – Моє головне занепокоєння через п'ять або шість днів після початку цієї основної фази полягає в тому, що просування, схоже, зупинилося. Імпульс, який вони набрали протягом перших кількох днів, фактично зник, і ми не знаємо, чому це сталося".

За оцінками Музики, Україна, можливо, втратила до 15% своїх "Бредлі" і кілька відсотків "Леопардів", хоча, можливо, українські війська повернули деякі з цих машин і відправили їх на ремонт.

Контрнаступ ускладнюється нестачею повітряних сил України. Київ місяцями лобіював на Заході постачання винищувачів F-16, але до їхнього розгортання залишилося щонайменше кілька місяців.

Військовий аналітик Джек Уотлінг написав для аналітичного центру RUSI, що ще занадто рано говорити про успіх чи провал наступу.

"Ми повинні утриматися від передчасних заяв про успіх чи поразку", – сказав він.

стратегія хід війни тактика контрнаступ зсу російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні