Скільки українців виступають за повну заборону УПЦ МП (ІНФОГРАФІКА)

85% українців вважають, що влада має втрутитися в діяльність УПЦ МП, 66% − переконані, що цю церкву в Україні треба заборонити взагалі.  

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

"За результатами опитування з 78% у грудні 2022 року до 85% зараз стало більше українців, які вважають, що держава в тій чи іншій мірі має втрутитися в діяльність УПЦ МП.

Зокрема, з 54% до 66% стало більше тих, хто вважає, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні", – прокоментували опитування у КМІС.

01.jpg

Інфографіка: КМІС

Ще 19% виступають за дещо "м’якший" підхід, що не передбачає повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду (у грудні 2022 року таких було 24%).

Водночас кількість респондентів, на думку яких нічого не варто робити і не варто втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень, зменшилась з 12% до 6%. 

02.jpg

Інфографіка: КМІС

"Ріст підтримки повної заборони УПЦ (МП) свідчить, що в останніх гострих протистояннях (наприклад, Києво-Печерська лавра) більш переконливими для громадськості були аргументи критиків цієї Церкви. Нездатність «на практиці» довести справжність розриву з РПЦ, «наслідки» діяльності в Києво-Печерській лаврі, млява (або просто відсутня) реакція на своїх священнослужителів-зрадників та безпорадна тиша у відповідь на анексію своїх єпархій (як-от Бердянської) тільки кристалізують негативне ставлення до Церкви", – зазначив заступник виконавчого директора КМІС Антон Грушецький.

Опитування проводилося 26 травня − 5 червня за участі 1029 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

соціологія релігійна безпека упцмп опитування

Знак гривні
Знак гривні