"Справжній контрнаступ ще попереду", – президент Чехії Павел

Президент Чехії Петр Павел вважає, що нинішня активність ЗСУ на фронті є так званими формувальними операціями, а не повноцінним контрнаступом.

Про це він заявив в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Ми побачили початок, який є, скажімо так, помірним. Я вважаю, що справжнього контрнаступу ми ще не побачили. Усе – ще попереду. Я б назвав це, виходячи зі свого військового досвіду, формуючими операціями", – сказав чеський президент і відставний генерал, який свого часу очолював Військовий комітет НАТО.

Павел наголосив, що підготовка України до контрнаступу тривала місяці, тому що для того, щоб підготувати значні військові сили, забезпечити їх технікою, навчити, здобути достатньо ресурсів усіх видів, потрібно багато часу і великих зусиль усіх залучених до процесу людей.

"Тож навіть якщо ми оцінюємо контрнаступ з цієї технічної точки зору, то підготовка до нового наступу знову займе значний час. Якщо ми також врахуємо погодні умови, які дуже несприятливі протягом зими, то ми дійдемо висновку, що все, чого не вдасться досягнути цього року, доведеться відкласти принаймні до весни наступного року з усіма пов’язаними труднощами. Зокрема, із труднощами зберегти підтримку партнерів.

Отже, коли я кажу, що ми бачимо вікно можливостей цього року, то це означає, що знадобиться щонайменше три-чотири місяці, перш ніж почнеться будь-яка інша активність. Я думаю, це реалістична картина", – зазначив Павел.

Чеський президент також підкреслив, що на цьому етапі українська армія має найбільше досвіду, якщо порівняти її з будь-якою армією НАТО, тому що жодні збройні сили в альянсі не мають досвіду таких інтенсивних та великомасштабних операцій.

"Українські військові також довели, що є надзвичайно стійкими та швидко навчаються. Зазвичай навчання на деяких видах обладнання займає місяці, та коли західні країни почали навчання українських солдатів, то те, що солдати НАТО опановували протягом кількох місяців звичайних навчань, українські солдати, перебуваючи під тиском, опановували за тижні. Отже, ми дійсно бачимо екстремальне зростання українських військових можливостей", – сказав чеський лідер.

Водночас Павел відзначив й недолік, пов’язаний з українською армією: "Він полягає в тому, що вона оснащена такою кількістю різного обладнання, що коли війна закінчиться, ЗСУ доведеться пройти через стабілізацію та уніфікацію обладнання.

Але це технічне питання. Важливіше – це рішучість українських солдатів, їхня здатність імпровізувати, справлятися з непередбачуваними подіями. Я вірю, що українська армія в технічному плані, в плані процедур, якщо ще не готова, то дуже скоро буде готова відповідати стандартам НАТО".

україна-нато чехія контрнаступ зсу павел

Знак гривні
Знак гривні