Фото дня. Таким кольоровим Марс ще ніхто не бачив

До 20-річчя орбітальної станції Mars Express Європейської космічної агенції (ESA), науковці зібрали нове зображення Марса з фото, зроблених за допомогою стереокамери високої роздільної здатності (HRSC) місії. Це зображення розкриває колір і склад поверхні планети у вражаючих деталях.

"Це змодельований вигляд Марса над велетенською системою каньйонів Долини Маринера, з покращеними кольором і контрастом. Це композиція з мозаїки червоних, зелених і синіх фільтрів з індивідуально розтягнутими значеннями колірних діапазонів і просторовою роздільною здатністю 2 км на піксель.

Темніші сірі ділянки Марса представляють сіро-чорні базальтові піски вулканічного походження. Світліші – глинисті та сульфатні мінерали. А великий шрам на поверхні планети – це Долини Маринера", – розповіли в ESA.

Global_Mars_in_colour_pillars.jpg

Фото: ESA

Науковці також пояснили, як отримали зображення: "Зазвичай HRSC фотографує поверхню Марса з висоти близько 300 км, а отримані знімки охоплюють ділянки площею близько 50 км у поперечнику. Однак у представленій тут мозаїці використано дещо інший підхід. Щоб побачити планету ширше, HRSC зібрав 90 зображень на більших висотах (від 4000 до 10 000 км), таким чином захопивши ділянки шириною близько 2500 км. Потім ці знімки були об'єднані, щоб сформувати повний глобальний вигляд".

космос марс Фото дня наука

Знак гривні
Знак гривні