Попри війну, протягом року в українських видавництвах вийшло 1300 новинок

До міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» українські видавці представили майже 1300 новинок, що вийшли протягом року.

Новинки можна переглянути у розділі «Вітрина новинок – рік стійкості» на сайті культурно-видавничого проєкту «Читомо». У просторі Книжкового арсеналу вітрина буде розміщена у секції А.

Свої книжки надали 77 українських видавців. Цьогоріч на вітрину подалося й створене під час війни видавництво – «Бородатий Тамарин».

Найбільша кількість книжок – у категоріях «Українська художня література», «Нон-фікшн», «Зарубіжна художня література», «Дитячі ігрові книжки».

Порівняно з минулим роком зменшилася кількість видань у категорії «Дитяча проза та поезія» та «Підліткова література», проте збільшилася кількість видань у розділі «Книжки про війну». Практично незмінними залишилися категорії з виданнями «Мистецькі видання», «Графічна проза», «Поезія».

вітрина_інст.jpg

«Попри ракетні обстріли друкарень, книгарень, складів, попри те, що співробітники видавництв пішли на фронт, поїхали за кордон чи в іншу область України, галузь демонструє дивовижну здатність до адаптації і стійкості. Росіяни тоннами знищували цілі склади й бібліотеки українських книжок, але видавці зможуть їх наповнити знову, але вже не книжками з російським чи радянським наративом. А й книжками про цю війну, яких за рік вийшло – десятки», — каже головна редакторка сайту «Читомо» Оксана Хмельовська.

Як відомо, 11-ий Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» у 2023 році триватиме з вечора 22 червня (офіційне відкриття) до 25 червня. Фокус-тема цьогорічного Арсеналу — «Коли все має значення».

книжкові новинки книжковий арсенал книжковий ринок

Знак гривні
Знак гривні