Що розповідають мешканці Олешок і Голої Пристані, які вирвалися з окупації

Журналіст, засновник Ukrainer Богдан Логвиненко, який після підриву росіянами Каховської ГЕС вирушив з групою волонтерів на Херсонщину, поговорив з людьми, яким вдалося врятуватися з тимчасово окупованих Олешок і Голої Пристані. Логвиненко каже, що люди залякані, не готові говорити на камеру та ділитись контактами, але все ж не "під запис" з ними вдалося поговорити про те, що відбувається у підтоплених населених пунктах.

353451720_10158914332931783_1862439202599535973_n.jpg

Фото: Віталій Побережний

  1. 20-денний карантин, з міст не випускають і не впускають. Волонтери, що закупились в області, безуспішно намагаються прорватись в Олешки та Голу Пристань.
    2. Де є суша (10-20% міста) – блокпости. Перевіряють і просто грабують людей, рвуть українські документи залазять в ті будинки, що ще не були пограбовані, кажуть людям, що їх врятують, а ви тут усі здохнете.
    3. За межі міста не випускають без російського паспорта. Отримати його можна лише в Скадовську, до якого потрапити неможливо.
    4. Люди намагаються допомагати одне одному, рятують тварин, згрібають усю їжу, медикаменти, які лишились в місті. При цьому після підриву дамби російські військові ходили по Олешках і конфіскували в людей металеві або пластикові човни з двигунами.
    5. У перший день багато людей врятувалися в трусах і не мали жодного одягу
    6. Росіяни дезінформували людей, що вода вже зупиниться за кілька годин і немає потреби евакуюватися, через цю дезінформацію багато людей втопилося.
    7. Голу Пристань затопило на другий день, а не на перший, коли люди вже подумали, що вода зупинилась.
    8. Зафіксовані випадки розстрілу тих, хто намагався евакуюватись. Російські військові на човнах патрулюють місто, ігноруючи людей і тварин, що тонуть або сидять на дахах будинків.
    9. Навколо будинків плавають трупи людей, тварин, техніки, самих російських солдатів. Росіяни влаштували засідки, обіцяють завезти в місто ще тисячу військових на днях для фільтрації.
    10. Про підрив дамби росіяни теж ніяк не повідомляли. Люди дізнавалися новини завдяки українському тєліку через тарілку та інтернету.

Читайте також:
“Ми бігли, за нами йшла вода, а над головою свистіли снаряди”. Жителі херсонського Острова розповідають про евакуацію

підрив каховської гес воєнні злочини рф окуповані території

Знак гривні
Знак гривні