Південна Корея передає для потреб Сил оборони України сотні тисяч боєприпасів, – WSJ

Південна Корея передає сотні тисяч артилерійських боєприпасів США, які ті надсилають до України. Це допомагає Вашингтону відтермінувати рішення про постачання українським військовим касетних боєприпасів, заборонених багатьма країнами.

Про це пише The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що це рішення знаменує зміну позиції Сеула, який пообіцяв надати артилерійські боєприпаси в листопаді, але потім ухилявся від цього, хоча США місяцями просили про допомогу, оскільки власні запаси Пентагону скорочуються.

"Пентагон відмовився повідомити, яким чином відбувається передача снарядів і коли вона буде завершена, але визнав, що веде переговори з Сеулом про купівлю його боєприпасів.

Надання Південною Кореєю снарядів дозволило адміністрації Байдена поки що відкласти рішення про те, чи надсилати українцям касетні боєприпаси – "вдосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення", за термінологією Пентагону", – пише WSJ.

Прорив у питанні постачання боєприпасів стався невдовзі після того, як Вашингтон і Сеул оприлюднили спільну декларацію з питань безпеки під час візиту президента Південної Кореї Юн Сок Йоля до Вашингтона минулого місяця. Під час свого візиту Юн заявив, що міжнародна спільнота має протистояти російській агресії в Україні, і натякнув, що його уряд розглядає можливість надання військової допомоги.

Сполученим Штатам знадобилося кілька місяців, щоб переконати Південну Корею надати для потреб Сил оборони України летальну допомогу, бо запаси Пентагону скорочуються. Від початку повномасштабної війни США поставили Україні понад два мільйони 155-міліметрових боєприпасів. Пентагон використав власні запаси артилерійських снарядів у Німеччині, Ізраїлі, Кувейті та Південній Кореї, щоб поповнити дефіцит.

"У березні південнокорейські чиновники побоювалися, що відправка снарядів порушить політику країни, яка на той момент надавала Україні лише нелетальну підтримку, але вони також остерігалися відмовити союзнику", – пише WSJ з посиланням на злиті у мережу документи американської розвідки.

Видання зазначає, що США мають великі запаси касетних боєприпасів і що Україна просила надати їх. "Американські військові та оборонні чиновники з розумінням поставилися до прохання України. Але чиновники в Білому домі й Державному департаменті опираються цьому, посилаючись на міжнародний осуд використання касетних боєприпасів", – пише WSJ.

україна-сша боєприпаси для зсу південня корея

Знак гривні
Знак гривні