За яких умов можлива легалізація зброї в Україні: пояснює голова МВС Клименко

Легалізація зброї в Україні можлива у разі проведення навчань з безпечного поводження. Сама ж зброя повинна зберігатися в окремих місцях.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна сказав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Міністр наголосив, що та зброя, яка потрапила до громадян під час широкомасштабного вторгнення РФ, не є їхньою власністю. МВС пропонує цю зброю зареєструвати й зберігати до закінчення воєнного стану.

"Після закінчення війни ця зброя має бути здана державі. Тому ми тут говоримо про різну зброю. 1,2 мільйона одиниць, які знаходяться у наших громадян, офіційно зареєстровані, вони продовжують знаходитись у наших громадян. Звичайно, будуть чітко виписані принципи, як та зброя, яка зараз на руках, і та зброя, яка потрапила до наших громадян під час війни, буде здана до дозвільної системи, або до військових формувань, або як ми будемо її реєструвати з нашими громадянами", – сказав Клименко.

Відповідаючи на запитання, чи готове українське суспільство до того, щоб мати зброю після війни, міністр сказав, що якщо українці з часом пройдуть відповідне навчання, так.

"У першу чергу це стосується безпечного поводження зі зброєю. Тому що в кожній сім'ї є чоловік, дружина, є діти. І ми маємо бути впевнені, що їхнє життя також в безпеці. Після того, як ми створимо відповідні умови для зберігання такої зброї і тренування з такою зброєю, наприклад, тир, де буде зберігатися ваша вогнепальна зброя, тоді так.

Тоді ми зможемо говорити про те, що наше суспільство до цього готове, що люди чітко розуміють, що не можна носити зброю в місцях скупчення людей. Носити зброю там, де її можуть викрасти, де вона буде просто небезпечною", – сказав Клименко.

Клименко також розповів, що міністерство внутрішніх справ обмінюється інформацією з країнами Європейського союзу, з міністерствами внутрішніх справ і, зокрема, з Європолом щодо нелегальної зброї, яка є в базах МВС.

"Також вони контролюють можливе розповсюдження цієї зброї на території Європейського союзу. Вони достатньо щільно з нами співпрацюють стосовно формування Єдиного реєстру зброї. Це база, яка запрацює 23 червня цього року і в цей реєстр буде вноситись вся зброя, яка є на території нашої держави.

Тобто кожен громадянин може чітко розуміти, яка зброя у нього є, коли він має її відстріляти, коли принести в дозвільну систему для перевірки і так далі. Наші громадяни зможуть дистанційно купувати зброю і не стояти в чергах", – пояснив Клименко.

Він додав, що зброя, яка була видана МВС, вся зареєстрована. "Всі громадяни, яким була надана зброя, знайшли час і прийшли, зареєстрували цю зброю. У нас зараз немає жодного випадку щодо застосування цієї зброї неправомірно", – каже Клименко.

мвс обіг зброї зброя легалізація

Знак гривні
Знак гривні