Найцікавіші павільйони Венеційської архітектурної бієнале (ФОТО)

20 травня у Венеції розпочалася 18-та міжнародна архітектурна бієнале, кураторкою якої стала гансько-шотландська архітекторка, письменниця і науковиця Леслі Локко. Тема імпрези під назвою "Лабораторія майбутнього" досліджує деколонізацію та декарбонізацію. ТЕКСТИ зробили добірку найоригінальніших павільйонів бієнале, фото яких опублікував журнал архітектури та дизайну Dezeen.

Український павільйон

Як повідомляє сайт Венеційської бієнале, Україна бере участь у 18-й Міжнародній архітектурній виставці з павільйоном в Арсеналі (Sale d'Armi) та інсталяцією в Spazio Esedra в Джардіні. "Перед майбутнім" - так називається проєкт, організована комісаром Мар'яною Олеськів та кураторами Іриною Мірошниковою, Олексієм Петровим та Борисом Філоненком. Україна не брала участі в Бієнале Архітектури з 2014 року.

Інсталяція в павільйоні Арсеналу представляє клаустрофобний простір, позбавлений джерел світла, символ покинутих місць, які можуть знову стати життєво важливими для проєктування просторів виживання і надії на майбутнє. Інсталяція на відкритому повітрі у Spazio Esedra в Джардіні базується на мережі майже забутих укріплень 10-го століття в районі Києва, які були реанімовані в перші дні російського вторгнення, успішно сповільнивши просування армії загарбників до столиці.

before-the-future-the-pavilion-of-ukraine-seeks-resiliency-and-the-possibility-of-reconstruction-at-the-2023-venice-architecture-biennale_1.jpg

Фото: archdaily.com

Хорватський павільйон

"Динамічне співіснування дикого, одомашненого та людського" є центральною темою хорватського павільйону на Венеційській архітектурній бієнале, який зосереджений на водно-болотних угіддях, що містяться навколо річок Сава та Лоня і є одними з найбільших у Європі.

croatia-pavilion-at-the-venice-architecture-biennale_dezeen_2364_col_6-852x639.webp

Фото: Dezeen

Корейський павільйон

Гра у стилі вікторини, яка фокусується на соціальних, політичних та економічних питаннях, пов'язаних зі зміною клімату, демонструється в Корейському павільйоні на Венеційській архітектурній бієнале. Виставка Кореї називається "2086: Разом як?" і ставить питання про те, як люди можуть співпрацювати, щоб пережити нинішні та майбутні екологічні кризи до 2086 року.

korean-pavilion-2086-together-how-venice-architecture-biennale-hero.webp

Фото: Dezeen

Американський павільйон

Відносини людства з одноразовим пластиком − у центрі уваги павільйону США на цьогорічній Венеційській архітектурній бієнале. Його мета − пролити світло на те, як планета стала залежною від пластику, попри порівняно коротку історію цього матеріалу.

Павільйон також досліджує позитивні сторони пластику, такі як його потенціал як "матеріалу, що рятує життя в галузі охорони здоров'я", водночас висвітлюючи новий відхід від "культури одноразового використання", що полягає у переосмисленні пластикових відходів як цінного ресурсу.

us-pavilion-venice-architecture-biennale_dezeen_2364_col_10.webp

Інсталяція розглядає наше ставлення до одноразового пластику. Фото: Dezeen

Бразильський павільйон

Своїм внеском у цьогорічну архітектурну бієнале куратори бразильського павільйону вирішили зосередитися на землі і назвали свою виставку Terra. Вони прагнуть розповісти про те, як бразильська земля сформувала розуміння спадщини та ідентичності.

"Значення землі та землі глибоко вкорінене в концепції та наративах національного становлення та репрезентації Бразилії. Водночас концепція землі має велике значення в космології, філософії та наративах корінного та афро-бразильського населення, які складають значну частину культурної матриці Бразилії", − кажуть куратори виставки.

brazil-pavilion-earth-venice-architecture-biennale-2023_dezeen_2364_col_20.webp

П'єдестали були виготовлені з утрамбованої землі. Фото: Dezeen

Британський павільйон

Павільйон відповідає темі 18-ї Венеційської архітектурної бієнале "Лабораторія майбутнього" і досліджує деколонізацію та декарбонізацію. Куратори сподіваються, що павільйон продемонструє "неймовірне розмаїття, з яким ми стикаємося в Британії щодня", водночас відволікаючи увагу від звичних традицій, що визначають архітектурне середовище.

british-pavilion-diversity-lesley-lokko-mac-collins-venice-architecture-biennale_dezeen_2364_col_1.webp

Робота Сандри Полсон висвітлює соціально-економічні наслідки прибирання вулиць. Фото: Dezeen

Австралійський павільйон

Павільйон Австралії на Венеційській архітектурній бієнале присвячений колоніалізму і має мідну реконструкцію готелю "Імперія" у Квінстауні. Павільйон під назвою "Тривожний Квінстаун" має на меті привернути увагу до спадщини колоніалізму та видобутку корисних копалин, зосередившись на кількох поселеннях з назвою Квінстаун. "Павільйон досліджує концепцію деколонізації як на місцевому, так і на глобальному рівнях", − розповіли куратори.

australia-pavilion-venice-architecture-biennale-unsettling-queenstown_dezeen_2364_col_2.webp

Фото: Dezeen

Фінський павільйон

Фінський павільйон на Венеційській архітектурній бієнале "оголошує про смерть зливного унітаза, яким ми його знаємо". У центрі павільйону був побудований біотуалет "хуусі". Інсталяція має на меті критично дослідити нераціональний підхід до санітарії в усьому світі. "Ми не можемо жити на планеті, де мільярди людей використовують ресурси прісної води, що швидко скорочуються, для змивання відходів. Уся система має змінитися", − кажуть куратори.

huussi-imagining-future-history-sanitation-finnish-pavilion-the-dry-collective_dezeen_2364_col_6.webp

мистецтво архітектура майбутнє екологія

Знак гривні
Знак гривні