Делегація Китаю в Києві: про що розповіли посланцю Пекіна

Спеціальний представник уряду Китаю Лі Хуей, який 10 років був послом КНР в Росі, 16-17 травня перебував у Києві з офіційним візитом й зустрівся з представниками української влади.

Що розповіли китайській делегації

Як повідомляє пресслужба Офісу президента, керівник ОП Андрій Єрмак провів брифінг щодо поточної безпекової ситуації в країні для китайської урядової делегації на чолі зі спеціальним представником уряду КНР у справах Євразії Лі Хуеєм.

Глава ОП і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба детально розповіли про десять пунктів формули миру Володимира Зеленського, наголосивши, що Київ зацікавлений в тому, щоб Китай був залучений до реалізації формули.

6464ede1a726e418624629_730x410.jpg

Зустріч Лі з Кулебою. Фото: МЗС України.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов розповів урядовій делегації КНР про ситуацію на фронті, втрати ворога та нещодавні масовані ракетні атаки Росії на об’єкти української цивільної інфраструктури й спричинені ними жертви серед мирного населення. 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів про воєнні злочини РФ й українських полонених (військових і цивільних), яких утримує Росія. Окремою темою стало незаконне вивезення російськими окупантами українських дітей та їхнє примусове всиновлення на території РФ.

Також китайській делегації розповіли про зусилля щодо продовження дії Чорноморської зернової ініціативи та небезпеки через захоплення Росією Запорізької АЕС.

Що кажуть китайці

Під час зустрічі з Володимиром Зеленським спецпосланець Китаю Лі Хуей заявив йому, що панацеї від "кризи" (термін Пекіна на позначення війни – ред.) не існує, а припинення війни вимагатиме "створення умов для припинення вогню і мирних переговорів".

"Панацеї для вирішення кризи немає, всі сторони повинні почати з себе, накопичити взаємну довіру, створити умови для припинення війни та мирних переговорів. На основі документа «Позиція Китаю щодо політичного вирішення української кризи» Китай готовий сприяти міжнародному співтовариству для формування найбільшого спільного знаменника для вирішення української кризи та докладати власних зусиль, щоб зупинити війну, припинити вогонь і якомога швидше відновити мир», – ідеться на офіційному сайті МЗС Китаю.

україна-китай переговори дипломатія

Знак гривні
Знак гривні