Сили оборони знищили 29 з 30 крилатих ракет: фото уламків

З вечора 17 травня до ранку 18 травня російські окупанти здійснили кілька хвиль ракетних атак із різних напрямків. Вибухи пролунали в Одесі, Києві, а також на Вінниччині, Кіровоградщині та Хмельниччині.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що Повітряним силам та Силам оборони вдалось знищити 29 з 30 російських крилатих ракет.

Залужний розповів, що загалом росіяни випустили 30 крилатих ракет морського, повітряного та наземного базування.

"Із літаків стратегічної авіації: двох Ту-160 та восьми Ту-95 випущено 22 крилаті ракети Х-101/Х-555. Із кораблів у Чорному морі – шість крилатих ракет «Калібр». А також дві крилаті ракети «Іскандер-К» із наземних оперативно-тактичних ракетних комплексів.

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил, у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України, знищено 29 крилатих ракет. Також збито два ударних БпЛА Shahed-136/131 та два розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня", – йдеться у повідомленні.

Нова тактика

У результаті кількох хвиль ракетних атак РФ 17 та 18 травня було лише одне влучання – ракети Х-101/Х-555 у Хмельницькій області, решта повідомлень про руйнування стосуються шкоди від підбитих цілей, що впали на землю. Про це в коментарі УП заявив речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат, додавши що це стосується повідомлення про нібито "приліт" по Одещині. За словами офіцера, підбита українською ППО ракета впала на певний об'єкт, спричинивши руйнування, загибель однієї та поранення ще кількох людей.

Російські загарбники намагалися вишукати нову тактику ракетного удару під час обстрілу Одещини, заявила в ефірі Радіо Свобода заявила речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

"Пізно ввечері ворог атакував Одещину, зокрема саму Одесу, з використанням, зокрема, ракет типу "Калібр". Ворог вдався до такої тактики, що напередодні вечірнього зведення ще не було жодного ракетоносія в Чорному морі і ми попереджали, що їм в принципі достатньо 2-3 годин для того, щоб поновити це чергування і повернути ракетоносій в точку пуску ракети. Так і відбулося", – зазначила вона.

780x585.jpg

780x585 (1).jpg

Наслідки атаки на Одещині. Фото: ОК "Південь"

За словами Гуменюк, надводний ракетоносій "дуже стрімко вийшов в море" та зайняв позицію в зоні пусків та намагався атакувати Одещину.

"Це якась спроба вишукати нову тактику поведінки. Тому що, як правило, ракетоносії виходили на чергування заздалегідь і ми вже розуміли, що загроза буде високою. А цього разу намагалися приспати пильність нашої ППО", – додала речниця.

Наслідки атаки на Київщині

Голова Нацполіції Київської області генерал Андрій Нєбитов показав фото наслідків нічної ракетної атаки росіян на Київщині. Він зазначив, що травмованих осіб немає, суттєвих руйнувань не зафіксовано.

20230518091642-4886.jpg

Фото: Андрій Нєбитов/Телеграм

"Росія знову намагалася вразити ракетами нашу столицю. Завдяки професійним діям бійців ППО ЗСУ плани ворога вчергове провалились", – наголосив Нєбитов.

20230518092139-9000.jpg

Фото: Андрій Нєбитов/Телеграм

Голова Нацполіції Київської області нагадав, що у разі виявлення уламків ракет, БПЛА, інших невідомих предметів у жодному разі не можна торкатися їх, слід повідомити на спецлінію «102», по можливості обмежити доступ сторонніх осіб до місця події і чекати на прибуття спеціальних служб.

ППО ракетний терор РФ обстріли міст

Знак гривні
Знак гривні