Унаслідок російського обстрілу 16 травня були пошкоджені два компоненти ЗРК Patriot, – CNN

Два компоненти батареї Patriot були пошкоджені внаслідок російської атаки у вівторок, 16 травня, але система "не вимикалася".

Про це пише CNN з посиланням на джерела.

Один з чиновників США розповів виданню, що російський обстріл, який складався з гіперзвукових ракет "Кинджал", крилатих ракет "Калібр" та інших боєприпасів, пошкодив генератор батареї Patriot і частину електроніки системи.

За словами трьох інших американських чиновників, пошкодження були мінімальними, а один з них назвав їх "незначними". За словами одного з посадовців, система залишалася функціональною протягом всієї атаки та залишається в мережі.

ca7c54cf-be03-4265-a6c2-b850518782f6.jpg

ЗРК Patriot. Фото: Stringer/Reuters

США направили інспекторів для перевірки системи у вівторок, після того, як українці повідомили, що система, схоже, була пошкоджена, сказав один з чиновників.

"Американські посадовці все ще оцінюють, як саме були пошкоджені компоненти комплексу Patriot, оскільки не схоже, що будь-який з компонентів зазнав прямого влучання російської ракети "Кинджал" або іншого боєприпасу.

Однією з версій є те, що уламки падаючої ракети пошкодили компоненти ЗРК Patriot, але офіційні особи розглядають і інші варіанти", – пише видання.

Тим часом у Повітряних силах ЗСУ заявили, що система Patriot працює. "Знищити Patriot одним "Кинджалом" – це нереалістичні речі. Якщо там і є певні пошкодження, то, я думаю, вони будуть відновлені, і Patriot працює, можливо навіть працював і цієї ночі", – сказав в ефірі телемарафону речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Авіаційний експерт Валерій Романенко пояснив у коментарі Current Time, що знищити ЗРК Patriot однією ракетою навіть теоретично неможливо.

"ЗРК Patriot складається мінімально із шести елементів, а загалом – від шести до дванадцяти складових. Якщо будь-який з цих компонентів знищується, всі вони стандартні та взаємозамінні. Причому замінюються у мінімальний термін. До того ж усі ці елементи рознесені один від одного на кілометри, а пускові установки взагалі можуть бути віднесені від пункту керування по периметру на десять кілометрів, щоб перекрити якнайбільшу зону", – пояснив експерт.

ППО ракетний терор РФ Patriot обстріли міст

Знак гривні
Знак гривні