"Союзники" Путін і Орбан. Які наративи використовує пропаганда в Росії та Угорщині щодо війни в Україні, – дослідження

Журналісти проєкту "Настоящее время" та угорської служби Радіо Свобода проаналізували понад 15 тисяч публікацій російських та угорських провладних медіа, щоб з'ясувати, які наративи пропаганда в обох країнах використовує у спробах схвалити повномасштабне вторгнення в Україну та продемонструвати наявність "союзника" в Європі. ТЕКСТИ публікують ключові висновки статті.

Чи справді Угорщина підтримує Росію

У 2022 році кількість публікацій про Угорщину в російських провладних онлайн-медіа зросла більше ніж удвічі порівняно з попереднім роком. Це відбувалося поступово – на відміну від угорських провладних ЗМІ, у яких тема Росії для Угорщини почала відігравати значну роль лише з початком повномасштабного вторгнення в Україну.

Російські та угорські провладні медіа часто намагаються показати Угорщину союзником Росії, проте насправді це не зовсім так. Приміром, за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну Генасамблея ООН ухвалила сім резолюцій щодо України, які у російських провладних ЗМІ називали "антиросійськими резолюціями". За всіма цими резолюціями Угорщина голосувала за – так само як і країни Європейського Союзу.

Що Росія пише про Угорщину

У російських ЗМІ Угорщина найчастіше представлена в контексті України, постачання газу та міжнародних відносин – Євросоюз, МЗС та різні заяви прем'єр-міністра Віктора Орбана перебувають у топі слів, що найчастіше використовуються. "Україна" – найпопулярніше слово, яке фігурує у заголовках на тему Угорщини, воно почало з'являтися частіше в контексті російсько-угорських відносин після початку повномасштабного вторгнення Росії.

У публікаціях про Угорщину російські медіа активно використовують наратив про Закарпаття. Російська пропаганда загострює цю тему: за місяць після повномасштабного вторгнення в ЗМІ почали з'являтися публікації про намір Угорщини "повернути свої території" Закарпаття. З початку 2023 року російські провладні ЗМІ також активно пишуть про "утиск угорців" в Україні.

01000000-0a00-0242-a5dd-08db52e70e91_w1023_r0_s.png

Заголовки російських ЗМІ про Угорщину

Російські медіа найчастіше використовували у заголовках слова "МЗС", "Орбан" та "ЄС". "Санкція", "проти" та "газ" також входять до десятки найпопулярніших слів у статтях про Угорщину. Після повномасштабного російського вторгнення в Україну про прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана говорять набагато частіше і більше. Його ім'я в п'ятірці згадуваних слів у заголовках російських ЗМІ.

Велика кількість публікацій присвячена європейській санкційній політиці та "особливій ролі" Угорщини у ній. Із заголовків російських ЗМІ випливає, що Угорщина "не підтримує", "ускладнює", "просить переглянути" санкції щодо Росії, виступає єдиним союзником Кремля серед країн ЄС.

У 2023 році в російських ЗМІ дедалі більшої популярності набуває ще один наратив, пов'язаний з Угорщиною, – країну називають головним "миротворцем" Європи. Угорська влада регулярно критикує країни Заходу за постачання озброєння Україні. Будапешт закликає до "припинення вогню" і звинувачує НАТО у підтримці конфлікту. Це вбудовується у наратив російської пропаганди про інтереси Заходу у затяжній війні. Водночас "негайне перемир'я", про яке говорять у Росії та Угорщині, означає, що "мир" буде встановлений на умовах Росії та з визнанням окупованих територій України російськими.

Що говорять про Росію угорські політики

Угорський уряд – єдиний у Євросоюзі – публічно відстоює путінську позицію та транслює його наративи, це не припинилося навіть після повномасштабного вторгнення Росії до України. Паралельно в повідомленнях російських державних осіб Угорщина, якій приділялася раніше незначна увага, тепер постає активним союзником Путіна і символом розділеного Євросоюзу.

Аж до самого повномасштабного вторгнення РФ угорський уряд різко критикував "англосаксонську" розвідку, називаючи повідомлення про можливий напад на Україну фейками й закликаючи не поширювати "істерику" та "провокації". Коли вторгнення все ж таки сталося, угорський уряд перейшов у своїх повідомленнях до заяв про те, що Україна не здатна перемогти, що військова підтримка Києва завдає шкоди тим, хто допомагає країні, і що США мають змусити українців якнайшвидше скласти зброю.

Цей аргумент повторювався на офіційному рівні "в ім'я якнайшвидшого встановлення миру", але водночас періодично стверджувалося протилежне: що угорський уряд стоїть поряд з Україною та підтримує її оборонну боротьбу.

У квітні 2022 року в Угорщині відбулися парламентські вибори, основна лінія прихильників Орбана полягала в тому, що опозиція "пішла на угоду з українцями", тому у разі її перемоги Угорщина буде втягнута у війну у чужих інтересах, населення відчує на собі перебої з постачанням газу, а країна буде економічно розорена.

Одразу після перемоги на виборах Віктор Орбан назвав президента України Володимира Зеленського своїм ворогом. Міністр закордонних справ Петер Сійярто намагався висловлюватися так, щоб із його слів було незрозуміло, з ким Україна веде війну.

Однак навіть такі заяви політиків керівної партії мали значно стриманіший характер, ніж розгорнута ними медіакампанія у ЗМІ. Тут слід зауважити, що за останні 12 років угорський уряд створив унікальний для Європи централізований медіаринок. До 2022 року переважна більшість угорських ЗМІ опинилася так чи інакше під контролем уряду Віктора Орбана.

В угорських провладних ЗМІ часто різко критикують економічні санкції, запроваджені Євросоюзом проти Росії та постачання західної зброї для оборони України.

Путін згадується в заголовках провладних ЗМІ Угорщини втричі частіше за Зеленського. Якщо до парламентських виборів в Угорщині виборів Зеленському давали більш-менш описові характеристики у ЗМІ, то після виборів він уже виглядає як божевільний диктатор: судячи з заголовків, він регулярно "бреше", залучений до "неонацистського скандалу", "українці проти нього збунтувалися", "він теж посилає своїх солдатів на смерть" на тлі своєї майже повної поразки.

Крім того, як і в період до 2022 року, російська державна дезінформація продовжує безконтрольно транслюватися на угорську аудиторію.

пропаганда угорщина союзники рф російська дезінформація

Знак гривні
Знак гривні