"Найрезонансніша справа" і "детективи під прикриттям": подробиці викриття масштабної корупції у Верховному суді

15 травня НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного Суду. Правоохоронці затримали чинного голову Верховного Суду Всеволода Князєва на отриманні хабаря у 2,7 млн дол.

Директор НАБУ Семен Кривонос наголосив, що затримання очільника Верховного Суду Всеволода Князєва на отриманні хабаря в розмірі близько $3 млн стало результатом роботи детектива НАБУ під прикриттям.

"Це найрезонансніша справа за період діяльності НАБУ і САП і найбільше викриття найвищої посадової особи у судовій гілці влади", – сказав Кривонос.

whatsapp_image_2023-05-15_at_22_56_38.jpeg

Підозру голові Верховного Суду Всеволоду Князєву, якого викрили на корупції, планують вручити упродовж 24 годин. Про це заявив прокурор САП Олександр Омельченко під час брифінгу.

"На цей час затримано голову Верховного суду і вживаються заходи щодо перевірки інших осіб, їх причетності до кримінального правопорушення. На цей час ще не вручили [підозру], оскільки КПК дає нам 24 години для вручення повідомлення про підозру, воно готується і буде вручено", – цитує Омельченка Цензор.НЕТ.

"Наразі двоє осіб затримані за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення. Ми звертатимемося до Вищої ради правосуддя (з клопотанням про відсторонення від виконання обов'язків судді. – ред.)", – уточнив прокурор САП.

Фігурант справи – власник групи "Фінанси та кредит"

Водночас НАБУ повідомило, що у справі голови Верховного суду фігурує власник групи "Фінанси та кредит". Зокрема, директор НАБУ Семен Кривонос на брифінгу розповів, що бюро отримало інформацію про "діяльність злочинного угруповання із залученням посередників, суддів, із залученням керівництва суддівської гілки влади".

НАБУ вирішило здійснити "оперативне проникнення" і діяти за допомогою "детектива під прикриттям".

"Внаслідок проведеного комплексу заходів нами було зафіксовано низку контактів власника групи "Фінанси та кредит" з одним із власників адвокатського об’єднання, яке використовувалося для прикриття злочинної діяльності… Вони домовилися про передачу неправомірної вигоди на користь високопосадовців суду за ухвалення потрібного для цього підприємця рішення. 

За кілька днів після встановлення контакту, 15 березня, мало відбутися засідання по даній справі, яке було предметом обговорення. Внаслідок попередньої домовленості це засідання було перенесено, щоб можна було відтягнути час для акумулювання певних коштів і досягнення домовленостей…

19 квітня Верховним Судом уже було ухвалено рішення – і вже після цього фактично на початку травня адвокат, учасник цього злочинного угруповання, отримав від керівництво Верховного Суду вказівку щодо розподілу цієї неправомірної вигоди серед учасників злочинного угруповання – суддів.

3-го травня була отримана перша частина цієї неправомірної вигоди у сумі – назвемо це перший транш, а 15-го травня, вчора, була передана друга частина, яка була зафіксована – на гарячому було зафіксоване керівництво Верховного Суду", – цитує Кривоноса УП.

Директор НАБУ повідомив, що під час проведення невідкладних слідчих дій, обшуків за місцем проживання фігурантів, на робочих місцях було вилучено значну суму коштів, здобуто докази, які додатково підтверджують діяльність цієї злочинної організації. Антикорупційні органи також продемонстрували аудіозаписи розмов фігурантів.

images_attached_to_body.png

Реакція Верховного суду

Верховний суд зібрався на позачергове засідання й ініціював висловлення недовіри голові Всеволоду Князєву, якого викрили на хабарництві, повідомляє Радіо Свобода.

У заяві суду йдеться, що Верховний суд бере на себе повну відповідальність за події, що відбуваються у зв‘язку з імовірними корупційними діяннями окремих працівників.

Судді наголошують, що за будь-який корупційний злочин має бути незворотне покарання і готові співпрацювати зі слідством. Заяву підтримали 142 судді, проти не виступ ніхто. Наразі судді ще підписують подання про висловлення недовіри

хабар набу сап антикорупція Верховний Суд

Знак гривні
Знак гривні