Попри стереотип "усі крадуть", більшість українців персонально з корупцією не стикалася, – опитування

Попри поширене уявлення, "що всі чиновники крадуть", більшість українців персонально з корупцією не стикалася. Про це, зокрема, свідчать результати свіжого опитування, яке на замовлення ZN.UA провів Центр Разумкова.

У межах опитування респондентів попросили, виходячи з особистого досвіду, оцінити, як змінилася порівняно з довоєнною кількість чи розмір хабарів, які доводиться сплачувати.

"Показово, що відсоток тих, хто взагалі стикається із фактами корупції у буденності, не такий уже й значний, якщо йдеться не про лікарів (лише 39% вказали на відсутність «корупційного» досвіду). Звісно, ми ще дуже далекі від бажаного, але за іншими складовими показник «відсутності корупційного досвіду» приємно високий — у середньому троє з п’яти українців у повсякденному житті хабарництва не бачать", — зазначає "Дзеркало тижня".

photo_2023-05-10_13-27-05 (2).jpg

Однак при цьому у відповідь на запитання «Хто для вас «внутрішні вороги»?» 53% опитаних чітко вказують, що це — корупціонери у владі. Навіть варіант «Агентурна мережа Росії в українських спецслужбах та органах влади» обрали 47%. Варіант «Політики та пропагандисти, які закликають до єдності України з Росією — «русским миром», СРСР, Російською імперією» — 46,8%. У респондентів була можливість обрати три варіанти зі дев’яти, але і за цієї умови корупціонери «перемогли».

photo_2023-05-09_20-36-18.jpg

"Якщо діюча влада нинішній запит на антикорупційні зміни проігнорує, навряд чи вона довго протримається, попри всі можливі воєнні звитяги. А якщо президент не почне позбуватися накопиченого впливу в усіх гілках влади та навколо, нестиме особисту відповідальність за всіх і кожного корупціонера окремо", — підсумовує результати опитування "Дзеркало тижня".

Від Текстів: цей феномен підтверджують і інші опитування. Тут можна подивитися опитування з 2007 року, на вкладці "Корупція у повсякденному житті".

суспільство тренди антикорупція опитування

Знак гривні
Знак гривні