"Справжня зміна правил гри". Британія передала Україні далекобійні ракети Storm Shadow

Британія передала Україні крилаті ракети дальнього радіуса дії Storm Shadow напередодні очікуваного контрнаступу.

Про це повідомляє CNN із посиланням на кількох високопоставлених західних чиновників.

"Велика Британія раніше заявляла, що постачатиме Україні зброю великої дальності, тепер це включатиме низку ракет Storm Shadow. Британський уряд чітко дав зрозуміти, що це є лише відповіддю на навмисні обстріли Росією цивільних об'єктів інфраструктури і є пропорційною відповіддю", — сказав один із західних чиновників в інтерв'ю CNN.

Storm Shadow — це крилата ракета великої дальності класу "повітря-земля", спільно розроблена Великою Британією і Францією. З дальністю стрільби понад 250 км, або 155 миль, вона лише трохи поступається 185-мильній американській армійській системі класу "земля-земля" (ATACMS), про які давно просила Україна.

Критично важливо, що Storm Shadow має достатню дальність, щоб завдати удару вглиб тимчасово окупованої Росією території України. Західний чиновник повідомив CNN, що українська влада запевнила Лондон, що ці ракети будуть використовуватися лише в межах суверенної території України, а не Росії.

Як йдеться у публікації, британські офіційні особи часто робили публічні заяви, в яких визначали Крим як українську суверенну територію, називаючи його "незаконно анексованим".

Ракета Storm Shadow є "справжньою зміною правил гри з погляду дальності дії", – сказав американський військовий посадовець, який обіймає високу посаду. Ракета надає Києву можливості, про які він просив з самого початку війни, додав посадовець.

Screenshot_2-6.jpg

Ракета Storm Shadow. Фото: mil.in.ua

Storm Shadow / SCALP призначена для знищення стаціонарних цілей, які добре захищені засобами ППО. Ракети можна використовувати в будь-який час доби, в складних метеоумовах та навіть за умов застосування ворогом засобів радіоелектронної протидії. Ракета має польотну масу до 1300 кг, масу бойової частини — 450 кг.

Такі ракети сумісні з літаками Tornado, Rafale, Mirage 2000 та Eurofighter Typhoon, однак, як зазначають експерти, їх можна інтегрувати під крило радянських літаків, які використовує Україна.

Доповнено

Влада Великої Британії офіційно підтвердила передачу Україні далекобійних ракет Storm Shadow. "Сьогодні я можу підтвердити, що Велика Британія передає Україні ракети Storm Shadow. Це високоточні ракети великої дальності, які можуть завдавати ударів з конвенціонального озброєння", – заявив британський міністр оборони Бен Воллес.

На передання Британією ракет Storm Shadow уже встигли відреагувати у Кремлі, заявивши в особі прессекретаря диктатора Путіна, що ставляться до такого кроку "вельми негативно" і традиційно пригрозивши "адекватною відповіддю".

контрнаступ зсу далекобійні ракети україна-британія

Знак гривні
Знак гривні