"Символ проблем армії Росії": потрощена під Бахмутом 72 бригада ЗС РФ уже двічі зазнавала поразок – ISW

72-га окрема мотострілецька бригада РФ, частини якої розгромили під Бахмутом бійці 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ, раніше вже двічі зазнавала нищівних поразок на Харківщині та Херсонщині.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що українські війська провели успішні обмежені контратаки навколо Бахмута 9 травня. Геолокаційні кадри, опубліковані 9 і 10 травня, вказують на те, що Сили оборони України, ймовірно, провели успішні обмежені контратаки на північ від Хромового (безпосередньо на захід від Бахмута) і на північний захід від Білої Гори (14 км на південний захід від Бахмута).

"Українські джерела стверджували 9 травня, що українські сили знищили 6-ту та 8-му роти 72-ї мотострілецької бригади 3-го армійського корпусу під Бахмутом і просунулися на 2,6 км вздовж 3-кілометрової лінії фронту в цьому районі, хоча ISW не бачив візуального підтвердження цих повідомлень про ширше просування українських військ", — йдеться у звіті.

Аналітики інституту наголошують, що повсюдні проблеми з боєздатністю російських військ, які посилюються постійними атаками з виснаженням особового складу в районі Бахмута, ймовірно, значно обмежують здатність російських військ у цьому районі оборонятися від локальних українських контратак.

"72-га окрема мотострілецька бригада сама по собі є символом багатьох проблем з формуванням сил, з якими постійно стикаються російські військові", — зазначають в ISW.

Bakhmut Battle Map Draft May 10,2023.png

У звіті нагадують, що 7 серпня 2022 року аналітики ISW повідомляли, що 72-га окрема мотострілецька бригада формується в Оренбурзькій області РФ у складі 3-го армійського корпусу – нового формування, яке здебільшого складається з добровольчих батальйонів.

Зазначається, що у вересні 2022 року медіа повідомляли, що 3-й армійський корпус РФ розгорнувся в Харківській області, а також що український контрнаступ на Харківщині значною мірою знищив складові частини корпусу. Серед них, вочевидь, була й 72-га окрема мотострілецька бригада.

В ISW також нагадали, що українські медіа припускали, що після українського контрнаступу на Харківщині вцілілі елементи 72-ї окремої мотострілецької бригади, ймовірно, були передислоковані до Миколаївської області, де зазнали втрат під час південного контрнаступу України в жовтні 2022 року.

"ISW не може підтвердити, куди передислокувалася 72-а бригада після відходу російських військ із західного (правого) берега Дніпра, але дуже ймовірно, що ті елементи 72-ї бригади, які нещодавно були передислоковані в район Бахмута, не діють у повному складі. Очевидне залучення російським військовим командуванням елементів формування, яке зазнало двох поразок поспіль, до бахмутського напрямку разом з уже виснаженими елементами "Вагнера", ймовірно, надає українським військам можливості, які вони можуть використати в обмежених контратаках.

Проблеми з ситуативним залученням різних виснажених угруповань сил на бахмутську вісь, а також очевидні збої в управлінні і контролі, ймовірно, заважають російським військам у цьому районі проводити ефективні оборонні операції", — підсумовують в ISW.

бахмут битва за донбас проблеми в армії рф

Знак гривні
Знак гривні