Том Купер: Київ доволі добре прикритий від російський ракет

У новому звіті експерт з бойової авіації Том Купер аналізує чергову хвилю ракетних атак РФ й констатує, що росіянам вони вдаються дедалі гірше через проблеми з координацією різних ланок і посилення української системи ППО. Далі пряма мова військового аналітика.

Схоже, пудінг і його компанія спробували «відсвяткувати свій священний День Перемоги» за допомогою «салютів» над Україною. Моє перше враження: «салюти» вдалися, от тільки не такі, як вони всі сподівалися.

РАКЕТНА ВІЙНА

Все почалося вранці 7 травня з обстрілу Ізюмського району ракетами С-300 в балістичному режимі. Одна з них влучила в парк у Балаклії, там було поранено пʼятеро людей. Приблизно в цей самий час сім літаків Ту-22-М3 запустили шість ракет Х-22 по цілях біля Миколаєва. Повітряні Сили ЗСУ повідомили, що одна з цих ракет не спрацювала зовсім, а інші пʼять просто не влучили. Повідомлень про жертви не було.

Вночі з 7 на 8 травня чотири літаки Ту-22-М3 російських ПКС — перебуваючи десь неподалік від півострова Тарханкут над [тимчасово] окупованим Кримом — запустили вісім ракет Х-22 у напрямку Одеси. Офіційні українські джерела повідомляють, що «частина ракет дісталися Одеси і влучили у кілька обʼєктів, решта не долетіли до цілей». Напевно відомо, що одна з цих ракет підірвала склад гуманітарної допомоги Українського Червоного Хреста. Відомо також, що там одна людина загинула, трьох було поранено. Писали про низку пожеж у різних місцях Одеської області, проте деталей не публікували (що теж непогано): ото й тільки, що згадали про «базу відпочинку на березі Чорного моря», у яку влучила ракета Х-22… Приблизно в той самий час ПКС запустили до семи планерувальних бомб. Щонайменше дві російські ракети завдали удару в районі Запоріжжя, відомо про загибель принаймні однієї людини.

Вранці 8 травня росіяни запустили чималу зграю з 35 чи 36 «Шахедів-131/136»: 30 із них у напрямку Києва. ПС ЗСУ заявили, що було збито 35 дронів (мер Києва Віталій Кличко заявив про 36 збитих безпілотників). Утім, кілька будівель у місті було пошкоджено: деякі уламками збитих «Шахедів», інші вогнем засобів ППО. Пʼятьох людей було поранено.

photo_2023-05-09_07-23-26.jpg

Як продовження, близько 22:00 8 травня з військових кораблів російського флоту в Чорному морі було запущено 8 ракет «калібр», а деякі джерела повідомляли, що за минулі півтори доби по території України було запущено «майже 60 “Шахедів-131/136”». ПС ЗСУ заявили, що збили всі 8 «калібрів», але наразі не зрозуміло, чи було запущено ще одну зграю «Шахедів» і скільки з них було збито.

Херсон 8 травня зазнав загалом 46 обстрілів, більшість із них артилерійські: ЗСУ зафіксували сумарну кількість у 320 снарядів та ракет, що вдарили по місту: 14 людей було поранено, пошкоджено приміщення школи, лікарні та будинку для літніх людей.

Вранці 9 травня нову хвилю атак розпочали 17 ракет Х-101, Х-555 та Х-55СМ, які чотири літаки Ту-95МС запустили над Каспійським морем близько 4:00. Кілька ракет Х-55СМ та Х-101 наближалися до Київської області з північного заходу: одну було збито неподалік від Бучі, іншу над Фастівським районом. Зрештою, всі ракети, що прямували до Києва, було збито.

Вісім ракет прямували в бік Дніпра — в ПС ЗСУ заявляють, що збили їх усі. Уламки однієї з ракет впали на будинок, внаслідок цього було поранено жінку. Крім того — втім, «як завжди», — важкого обстрілу зазнав Нікополь (це місто росіяни постійно обстрілюють мало не з самого лютого 2022 року).

Загалом, ПСУ заявили про збиття 9 крилатих ракет, випущених ввечері 8 травня, і ще 14 вранці 9 травня. Тобто, було виявлено 23 з 25 ракет. Серед них, 14 собі в актив записало повітряне командування “Центр”, і ще одне – повітряне командування “Південь”.

ЗСУ відповіли власними ракетними та артилерійськими обстрілами: вони заявляють про завдання ударів по 19 угрупованнях російського особового складу, 2 складах боєприпасів та 3 інших цілях. Одного лише 8 травня, російська окупаційна влада Криму заявила про збиття щонайменше 20 українських БПЛА: за іронією, що «вишестоящі органи» у Москві заявили «лишень» про 15…

Тож, яких висновків можна дійти на підставі всього викладеного?

Не можу не розпочати з цитати солдата ЗСУ, озвученої минулого літа: “нам дуже повезло, що вони тупорилі” [йдеться про цитату з оцього відео про бої за Мощун – перекл.]. Цілком очевидно, що російські збройні сили зазнають масштабних проблем із координацією різних ланок. Принаймні я б не був здивований, якби виявилося, що інтелектуальні світила з російського генералітету у Москві насправді ведуть наявні сили в атаку на свій власний розсуд і розраховують на те, що цим здобудуть визнання з боку Путіна.

Бо якби ПКС та ВСРФ вдавалося координувати всі свої удари – і проводити їх синхронічно – та бодай в межах 1–2 годин – то в ПС ЗСУ було б значно більше проблем, і атаки такі завдавали б значно більшої шкоди. З огляду на те, як росіяни проводили подібні операції, ПС ЗСУ вдавалося поратися із загрозами почергово, тож вони збивали майже все, що летіло в їхній бік.

На оперативному рівні, судячи з результатів останніх п’яти спроб росіян завдати ударів по Києву (усі п’ять мали місце після 1 травня), видається, наче системи ППО у цьому районі отримали посилення до такої міри, що місто “доволі добре прикрите” від ударів балістичних ракет, квазібалістичних ракет, крилатих ракет та “Шахедів”. Не “у безпеці” (до цього ще далеко), однак “прикрите доволі добре”.

Менше з тим, це не означає, що решта українських регіонів може вдовольнитися подібним рівнем захисту: Одеса, Херсон, Дніпро та Запоріжжя все ще недостатньо прикриті від ударів. Частково через брак таких систем ППО як PAC-3 [Patriot], IRIS-T (друга система, передана Німеччиною, прибула наприкінці квітня) NASAMS та Crotale-NG; і частково через те, що Україна була змушена повернути системи MIM-23 I-HAWK до Іспанії, бо вони не працювали – ще у березні (навіть кілька етапів ремонтного обслуговування не допомогли).

ПОВІТРЯНА ВІЙНА

Польща завершила передачу Україні “понад 10” літаків Міг-29. До того Словаччина передала усі свої 13 МіГ-29. Не певен, чи ЗСУ збираються літати на всіх цих бортах: дуже схоже, що багато з них сильно зношені, майже певен, що в підсумку їх пустять на запчастини для українських МіГ-ів.

495c4d19-22ce-421a-b1bf-285b1805ddb2_2480x1401.webp

Відносно пов’язана інформація: згідно з повідомленням видання The Telegraph, десь раніше цього місяця польський розвідувальний літак, що перебував над акваторією Чорного моря, ледь не збив перехоплювач ПКС, що пролетів ледь не в п’яти метрах.

І так… саме через те, що “AGM-88 HARM” [протирадарні ракети – перекл.] – «лайно» і «їх збивають пачками» (як доноситься з усіх російських, та й не тільки, прасок), оця російська установка ППО 9K330 “Тор” (“SA-15 Gauntlet” за кодифікацією НАТО) отримала пряме влучання тим “хармом”, випущеним винищувачами ПС ЗСУ.

73510606-508f-46f8-80f1-4f494c8d26b3_2480x2513.jpg

БАХМУТ

Згідно останніх звітів від 8 травня – під час значного перегрупування «вагнерів» та ВДВ у руїнах цього міста, а також під час ротації своїх підрозділів між позиціями всередині та за межами руїн цього міста – ЗСУ завдали пристойної контратаки. На її вістрі був масовий артобстріл, включно із кількома прильотами HIMARS-ів, і за непідтвердженою інформацією, ЗСУ вдалося суттєво просунутися.

Оригінал тут, повний переклад на патреон-каналі Аналітика: переклади і першоджерела.

ППО ракетний терор РФ обстріли міст пс зсу

Знак гривні
Знак гривні