КДБіст-пушкініст під підозрою. У Львові триває розгляд справи коригування обстрілу Яворівського полігону

У Галицькому районному суді Львова триває розгляд справи 72-річного львівʼянина Олександра Косторного, колишнього працівника КДБ СРСР й очільника "Російського товариства імені О. Пушкіна", яке функціонувало у Львові до 2017-го. Косторного обвинувачують у державній зраді. Слідство підозрює, що у березні 2022 року він скоригував вогонь по Яворівському полігону, коли загинуло понад 60 людей. Раніше ТЕКСТИ писали про нього в проекті про структури Русского міра в Україні.

Про це повідомляє Судовий репортер.

Понад рік Косторний утримується під вартою без альтернативи застави. Якщо суд визнає вину колишнього КДБіста доведеною, йому загрожує від 12 до 15 років ув’язнення.

4 березня 2022 року керівник «Російського товариства імені О. Пушкіна» Косторний надіслав представнику РФ карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки (відомого як Яворівський полігон — ред.). На карті він нібито позначив координати військовослужбовців і техніки Збройних сил України для потенційних російських ударів. 

13 березня 2022 росіяни обстріляли полігон, влучивши у казарми, в яких спали солдати. Загинула 61 людина і ще 160 було поранено.

Косторний вину в роботі не росіян не визнає і каже, що відправив схему мисливсько-рибальського господарства «Старичі» своєму другові, щоб показати, де збирає гриби. 

20230506_130809-2-1932x2048.jpg

Олександр Косторний. Фото: Судовий репортер

У судовому засіданні вивчається листування, яке слідчі знайшли на особистому комп’ютері обвинуваченого. Як каже прокурор, ці переписки підтверджують антиукраїнську діяльність Косторного, його звʼязки з проросійськи налаштованими діячами і те, що він багато років був активним учасником та організатором різних заходів, які просували в Україні російську ідеологію.

Другом Косторного виявився Олександр Свистунов — засновник проросійських організацій в України, який отримав російське громадянство і наразі мешкає в анексованому Криму. 

Як пише Судовий репортер, 25 травня 2013 року в Ялті (АР Крим) відбулася конференція «Правові засади детективної діяльності в Україні», яку проводили представники Асоціації детективних служб України ARSS разом із російським Міжнародним об’єднанням детективів. Організація з’їзду так званих детективів не обійшлася без допомоги Косторного, якого з 1992 року представляли віцепрезидентом АДСУ ARSS.

Сам Косторний розповідав у суді, що керівництво КДБ поставило перед ним завдання створити в СРСР асоціацію детективних служб і підготувати відповідне законодавство. Однак Союз розвалився і пропозиції Косторного в Україні не були прийняті. Втім колишній майор КДБ продовжив займатися, як він каже, детективною діяльністю і, зокрема, підтримував звʼязки із товаришами з Росії.

У 2017 році Косторний працював над вшануванням пам’яті Пушкіну, про це свідчать знайдені на його компʼютері файли: «Русский золотой век», «Бюст Пушкина в Заболотцах»,  «Возложение цветов Пушкину», «Идем к Пушкину».

Слідство встановило, що Косторний допомагав російським ЗМІ у створенні пропагандистських матеріалів про Україну. У 2015 році активно листувався з журналісткою «Россия-1» Акчуріною Юлією під нікнеймом «Giulia Pimpante».

У 2017 році він їй розповідав про обшуки в Російському культурному центрі, яким керувало очолюване Косторним Російське товариство імені Пушкіна. Також вони обговорювали кримінальну справу щодо бійців 51-ї окремої механізованої бригади, які у липні 2014-го через обстріли відступили з позицій поблизу Червонопартизанська на Луганщині та потрапили в полон. Цю історію хотіли використати російські пропагандисти.

Також, судячи з листування Косторного, він підтримував зв’язок з «тезкою з Луцька». Журналісти припускають, що це Олександр Кононович — антиукраїнський пропагандист, якого в березні 2022 року затримала СБУ.

коригування вогню суд державна зрада Львів

Знак гривні
Знак гривні