Росія відправляє на війну проти України музейні експонати, але вони можуть бути ефективними – CNN

Росія перекидає на лінію фронту в Україні старі радянські танки Т-55, повідомляє CNN.

Танки моделі Т-55 вперше були прийняті на озброєння Червоною армією Радянського Союзу в 1948 році. Вони такі старі, що їх можна знайти в музеях. Історик Джон Ділейні, старший куратор Імперського військового музею у Даксфорді поясняє, що це був перший основний бойовий танк, який використовував Радянський Союз в епоху холодної війни.

"До цього моменту було три дуже відмінні типи танків, легкі, середні та важкі, які виконували різні ролі на полі бою. Із середини 50-х років з'явилась концепція, яка намагалась створити танк, який міг би робити все, і який став відомим як основний бойовий танк", – каже він.

"Для Червоної армії це був Т-55 та його численні модифікації, які згодом стали найпоширенішим танком у світі – їх було побудовано понад 100 000 одиниць. Дешевий, надійний, простий у використанні й обслуговуванні, він був військовою опорою від Єгипту до Китаю і Судану, де його використовують і досі.

У Східній Європі їх використовували для придушення повстань у країнах колишнього Варшавського договору, вони прокотилися вулицями Угорщини в 1956 році, а потім Праги, столиці тодішньої Чехословаччини, в 1968 році.

Але в наступні десятиліття, коли їх використовували проти танків західного виробництва – в деяких арабо-ізраїльських конфліктах, а потім у війні в Перській затоці – вони втратили свої переваги", – пише CNN.

На той час, коли Росія почала виводити з експлуатації власні Т-55 у 1980-х роках, їх все ще було понад 28 000, сказав Ділейні, додавши, що вони були законсервовані, а не відправлені на металобрухт.

"Радянський Союз ніколи нічого не викидав, – пояснив він. – Напевно, значна частина з них стоїть у сараях і чекає на відновлення".

Росія перекидає танки на фронт

Супутникові знімки, зроблені 21-22 квітня показують, що Росія вивозила десятки танків зі складу на базі в Арсеньєві на Далекому Сході країни. На них видно, що одні із танків, які зберігаються на базі, це Т-55. У квітні західні офіційні особи повідомили CNN, що зафіксували старий танк поблизу лінії фронту.

230505120125-01-old-russian-tanks.webp

Супутниковий знімок компанії Maxar Technologies показує танковий склад в Арсеньєві до великого вторгнення Росії в Україну, 22 квітня 2021 року.

230505120257-03-old-russian-tanks.webp

Другий супутниковий знімок Maxar показує танковий склад в Арсеньєві 21 квітня 2023 року.

Протягом останніх тижнів прокремлівські блогери зі зв'язками поділилися фотографіями цих танків, які, як повідомляється, перебувають на окупованих Росією територіях України.

Нідерландський розвідувальний сайт Oryx повідомляє, що має візуальні докази того, що Росія втратила понад 1900 танків з початку вторгнення, що становить майже дві третини від початкового парку, який налічував близько 3000 танків. Окрім кількості, великою проблемою є швидкість, з якою знищується російська бронетехніка.

"Загалом Росія втратила багато техніки, і їй важко виробляти нову", – каже Роберт Лі, колишній морський піхотинець США і старший науковий співробітник американського Інституту зовнішньополітичних досліджень.

"Вони виробляють деякі нові танки – як-от Т-90 – але, враховуючи масштаби, їм потрібно більше техніки, ніж вони можуть виробити, тому вони покладаються на дедалі старіші танки, щоб компенсувати це", – додав Лі.

Лі вважає, що використання Т-55 буде обмеженим: "Деякі з цих систем, ймовірно, спочатку будуть використовуватися в тиловій частині. Це не обов'язково будуть танки, що йдуть вперед, радше стрільба на велику відстань".

Якщо це буде їхньою метою, то Т-55 все ще можуть бути корисними, вважає Ділейні.

"Одна з речей, для яких ви, очевидно, можете використовувати цей [танк], якщо намагаєтесь уникнути зіткнення танк проти танка, це закопати його в оборонних позиціях, поставити танк в яму так, щоб ви могли бачити лише башту, і тоді їх можна використовувати для захисту лінії фронту від контратаки", – сказав він.

Він додав, що таке використання танків для країни-агресора може бути ефективним для статичних оборонних позицій.

Для недостатньо підготовлених солдатів Т-55 дає те, чого не можуть дати сучасні танки: простоту у використанні. "Якщо до вашої армії приходить багато призовників, як це відбувається зараз з російськими військами, навчити людей користуватися ними буде легше і швидше, ніж більш сучасними моделями бойових танків", – сказав Ділейні.

Під час контрнаступу ЗСУ сучасна, більш досконала техніка НАТО, з кращою бронею, більшою дальністю стрільби й більшою маневровістю, може зіграти важливу роль, особливо коли вона протистоїть набагато старішій радянській техніці. Експерти вважають, що у разі розгортання інтенсивних танкових боїв під час контрнаступу Україна матиме перевагу. Ділейні резюмує, що Т-55 будуть щоразу програвати у танкових боях проти Leopard чи Challenger.

"Я думаю, що зіткнувшись із західною зброєю, росіяни повинні очікувати дуже великих втрат, якщо вони сподіваються просуватися вперед, використовуючи систему Т-55, – каже Тревор Тейлор, директор програми "Оборона, промисловість і суспільство" Королівського інституту об'єднаних служб . – Це акт відчаю – використовувати зброю такого старого зразка".

втрати ворога танки рф знищена техніка рф застаріла техніка

Знак гривні
Знак гривні