Росіяни навчилися перешкоджати ефективній роботі HIMARS – CNN

Останніми місяцями Росія дедалі частіше перешкоджає роботі американських ракетних комплексів HIMARS в Україні, використовуючи електронні перешкоди для виведення з ладу системи наведення на ціль за допомогою GPS.

Про це пише CNN.

Видання зазначає, що ракетні системи HIMARS змінили правила гри на полі бою і відігравали ключову роль з моменту їх прибуття в Україну минулого літа, зокрема під час торішнього наступу, коли ЗСУ відвоювали значні території.

Але в останні місяці системи стають дедалі менш ефективними через інтенсивне блокування з боку Росії, повідомили CNN п'ять американських, британських і українських джерел. Це змушує американських і українських чиновників шукати способи доопрацювати програмне забезпечення HIMARS, щоб протистояти намаганням росіян глушити сигнал.

"Це постійна гра в кішки-мишки" з пошуку контрзаходів проти глушіння, – сказав представник Пентагону, – тільки для того, щоб потім росіяни протидіяли цим контрзаходам. І незрозуміло, наскільки ця гра є стійкою в довгостроковій перспективі".

Зважаючи на те, що незабаром очікується великий український контрнаступ і Україна покладається на HIMARS, рішення, які допоможуть українським військам досягти значного прогресу, є ще більш пріоритетними, зазначає видання.

"Одна справа – стримувати росіян там, де вони зараз перебувають. Інша – вигнати їх звідти", – сказав в інтерв'ю CNN бригадний генерал армії США у відставці Стівен Андерсон. "Вони окопалися, вони там вже рік".

Він додав, що HIMARS "надзвичайно важливі" і що ЗСУ "продовжувати використовувати ці високоточні ракетні системи, щоб мати можливість завдавати ефективні глибокі удари".

У секретних документах американської розвідки, злитих у мережу, йдеться про те, що США допомагають Силам оборони України виявити російські перешкоди та знищити їх, оскільки це "пріоритетне завдання".

У документах також йдеться про те, що глушіння GPS може вплинути на інші "розумні" американські боєприпаси, як-от високоточні артилерійські снаряди "Екскалібур" і "розумні" бомби JDAM.

Водночас високопоставлений представник Пентагону применшив вплив перешкод, заявивши CNN, що в понеділок українські сили без проблем випустили 18 ракет, що приблизно відповідає щоденній нормі за останні кілька тижнів.

"Електронна війна ведеться обома сторонами вздовж лінії фронту, де спостерігається висока активність безпілотників, які використовуються для розвідки й коригування артилерійського вогню. Один оператор безпілотника на східному фронті назвав глушіння мобільних HIMARS "значним", за словами джерела, чого він не бачив у своєму районі до листопада минулого року, через кілька місяців після того, як HIMARS вперше прибув в Україну на початку літа.

Інший оператор БПЛА на півдні Херсонської області заявив, що ефективність HIMARS різко знизилася, застерігаючи, що вони все ще дуже потрібні й на них покладаються, але вже не домінують так, як колись", – пише CNN.

Видання підсумовує, що британський урядовець визнав, що відтоді, як HIMARS були вперше представлені, вимоги, підготовка та додаткове обладнання змінилися, оскільки російські радіоелектронні перешкоди еволюціонували. Проте, додав він, HIMARS залишається "дуже корисним обладнанням".

HIMARS західна зброя реб

Знак гривні
Знак гривні